Mészáros és Tiborcz milliárdokat kérnek a befektetőktől

Legfeljebb 20 milliárd forintnyi kötvény kibocsátásához kérnek felhatalmazást.
Kapcsolódó cikkek

A Mészáros Lőrinc és Tiborcz István a tulajdonukban lévő Appeninn Vagyonkezelő Nyrt. november 5-ére összetrombitált rendkívüli közgyűlésén az igazgatóság legfeljebb 20 milliárd forintnyi kötvény kibocsátásához kérnek felhatalmazást, amelynek 70 százalékát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jegyezheti le — írta meg a Privátbankár.

A társaság a pénzpiaci kockázatok csökkentése és a növekedési tervek megvalósítása érdekében kíván részt venni az MNB által 2019 július elsején elindított növekedési kötvényprogramban. A kötvények legfeljebb 10 éves futamidejűek lennének, azok kibocsátására a részvényesek felhatalmazása után, tehát november 5-ét követően kerülhet sor.

A BÉT honlapján közzétett legutóbbi, augusztus 28-ai állapot szerint az Appeninn legnagyobb közvetlen tulajdonosa a Tiborcz István minősített többségi befolyása alatt álló BDPST Zrt., amely akkor még a részvények 20,3 százalékát birtokolta. A lap szerint egy múlt heti döntés értelmében a BDPST december 20-áig további 9 százalékos pakettet vásárolhat meg a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő, ugyancsak tőzsdei Opus Global Nyrt. 18,7 százalékos Appeninn-részvénycsomagjából. Feltéve, hogy addig kifizeti azok vételárát.

Az Opus ugyanakkor az adásvételi ügylet megvalósulását követően nála maradó 9,7 százalékos Appeninn-részesedésén is túladna, hogy az eladásokból befolyó pénzt jelentősebb növekedési kilátásokkal rendelkező stratégiai üzletágainak fejlesztésére, illetve az előkészítés alatt álló akvizícióinak megvalósítására fordíthassa, áll a társaság közleményében.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu