Bíróság előtt a szülés “vámszedői”

Egy érzéstelenítésért 5 ezer, egy szülésért 40 és 80 ezer forint közötti összeget kértek azok az orvosok és szülésznők, akiknek pénteken kezdődött a pere Fővárosi Törvényszéken.
Kapcsolódó cikkek

A módosított Munka törvénykönyve szerint egyébként a kórházak vezetői engedélyezhetik a hálapénz utólagos elfogadását, ami a Büntető törvénykönyv egyik paragrafusa alapján viszont bűntettnek minősül, de csak utólag, és kérés nélkül. A vád azt látja bizonyítottnak, hogy a vádlottak előre kértek pénzt egyébként ingyenes szolgáltatásokért. Egy érzéstelenítésért ötezer, egy szülésért 40 és 80 ezer forint közötti összeget kértek.

Az ügyész a 11 orvos és egy szülésznő ügyében felfüggesztett szabadságvesztést, és pénzbírságot, az egyik szülésznőnek pedig börtönbüntetést kért, mert ő – a vád szerint – többször, vagyis üzletszerűen kért pénzt. A szülésznő védője szerint nem áll meg a vád. Szerinte védence csak segített a betegeknek, azzal, hogy elmondta, mi a szokás.

Az orvosok és szülésznők szabadlábon védekeznek. A tárgyalást elnapolták március 7-ére, akkor védőbeszédekkel folytatódik a per, és várhatóan ítéletet is hirdetnek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!