Elfogták az ároktői gyilkosokat – videó

Svájban, nemzetközi együttműködéssel ért véget a hajsza.
Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi segítséggel fogta el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az ároktői banda néven elhíresült rablógyilkos csoport két szökött tagját. A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér október 4-én lépett le a házi őrizetből.

A két férfi négy évet ült előzetesben, de ki kellett engedni őket, mivel ítélet még csak első fokon sem született az ügyükben. Április óta voltak házi őrizetben.

Október 9-én a kora esti órákban a R. Henriket és id. R. Elemért a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben fogta el – közölte a rendőrség.

Az ároktői bandát azzal vádolják, hogy 12 esetben raboltak ki időseket a saját házukban. A brutális támadók össze is verték áldozataikat. Egy asszony és egy férfi belehalt az ütlegelésekbe. A két szökésben lévő férfi ellen már vasárnap délután nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Apának és fiának 7 óra előnye volt a rendőrökkel szemben.

Borzalmas dolgokat tettek

A 2008 ősze és 2009 tavasza között Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken elkövetett támadások jól begyakorolt séma szerint zajlottak. Az elkövetők tippeket kaptak arra, hol élnek olyan 70-80 éves vagy még idősebb, feltehetően némi készpénzt vagy értékeket otthonukban őrző emberek, akiket könnyen ki lehet rabolni.

A helyszínt az esti, éjszakai órákban autóval közelítették meg, kibontották a kerítést, berúgták a bejárati ajtót, és az álmukból felriadó idős embereket rögtön ütlegelni kezdték bottal, ököllel, pofozták és rugdosták őket, közben ordítva fenyegetődzve követelték, hogy adják elő értékeiket. Volt, akinek az ujját csavargatták, hogy mondja el, hol a pénze.

Az erős testfelépítésű maszkos támadók megkötözték áldozataikat, betömték a szájukat, volt, akinek eközben kitört a foga. Ezután nehéz bútorokat, ágyat, szekrényt dobtak a törékeny emberekre, vezetékes telefonjukat tönkretették, a mobilokat magukkal vitték, hogy minél később derüljön ki cselekményük.

A megtámadottak órákon át feküdtek megkötözve, fuldokolva, esetenként bordatöréssel a súlyos tárgyak alatt, volt, akit csak több mint fél nap után szabadítottak ki. Két idős ember vesztette életét, a vádhatóság szerint további három sértettnél megállapítható az emberölés kísérlete.

Az öt vádlottra tényleges életfogytiglant kért az ügyész.

Határtalan lehet az előzetes

Az ároktői banda ügye miatt a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekményeknél ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. 60 napban maximálnák a szakértői vélemény elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a lábperecet. Gulyás Gergely közölte: két héten belül benyújtják erről törvénymódosításukat.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt jelentette be: a kormánypárti képviselők nem vesznek részt az ároktői banda két tagjának szökése miatt az MSZP képviselői által összehívott parlamenti ellenőrző albizottságok szerdai ülésén, mert álláspontjuk szerint az ellenzék csak “politikai hisztériakeltést” tervez.

A hvg.hu előzőleg kormánypárti forrásra hivatkozva azt írta, hogy házi őrizet a jövőben csak ott lehetne, ahol megvannak a nyomkövető használatának feltételei. A tervezett módosítás azt is kimondaná, hogy azt, akit 15 évnél hosszabb vagy életfogytiglani börtönnel büntethető bűncselekményekkel vádolnak, akkor sem lehet házi őrizetbe helyezni, ha eltelik a négy év.

A hírportál információi szerint a Fidesz-frakcióban vita volt, mert a javaslat alkotmányellenes lehet, de egy magas rangú kormánypárti politikus úgy fogalmazott: ha kell “megharcolják” ezt a harcot az Alkotmánybíróság előtt.A módosítás része lenne az is, hogy ha a bírósági eljárás hossza meghaladja a két évet, automatikusan megvizsgálnák, hogy abban milyen szerepe van a bírónak, ügyésznek.