Cégalapítási lázat hozott a járvány

Több mint két százalékkal több vállalkozás működött Magyarországon az idei első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Alig akadt olyan ipari ágazat, ahol ne bővült volna a vállalkozások száma, de az összes megyében is emelkedett ez az érték – derül ki a Dun & Bradstreet adataiból.
Kapcsolódó cikkek

Nőtt a cégek száma 2021 első negyedévében: az időszak végén működő 495.549 vállalkozás 2,2 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Több mint negyedével több új céget alapítottak, csaknem felével (48,2 százalék) csökkent a megszűnő társaságok, 6,4 százalékkal a felszámolások, 22 százalékkal a végelszámolások és 89 százalékkal a kényszertörlések száma – derül ki a március végi adatokból.

Az iparágakat tekintve összesen nyolc területen mértek csökkenést: textilipar; fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása; gumitermék gyártása; számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása; oktatás; művészet, szórakoztatás, szabadidő; valamint szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és papíripar.

A legnagyobb, 8,8 százalékos növekedést az építőiparban regisztrálták, az ágazatban ezzel 4470-nel több – összesen 55.220 vállalkozás – működött, mint a tavalyi első negyedévben.

Az arányaiban legnagyobb, 2,85 százalékos esés a papíriparban volt megfigyelhető, ahol 95-tel csökkent a cégek száma, de számszerűleg vizsgálva az oktatási ágazatban volt a legnagyobb a csökkenés, ahol 177-tel kevesebb társaság működött a vizsgált időszak végén (ez 1,85 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve).

Kapcsolódó
A járvány mellett az ingadozó forintárfolyam is sújtja a kkv-kat
A vírushelyzet negatív hatása lassan enyhülni látszik a hazai kkv-k körében.

A cégalapítási kedv is nyolc ágazatban csökkent: a legnagyobb arányban (55,6 százalékkal) a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás területen esett vissza az új alapítások száma. Ugyanakkor három ágazatban is három számjegyű volt a növekedés aránya:

A céginformációs szolgáltató szerint az arányaiban hatalmasnak tűnő növekedés azonban csalóka. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén már néggyel több újonnan alapított vállalkozás is elég volt a kiemelkedő értékhez, míg az egyéb feldolgozóipari tevékenységnél ez 21-gyel, a pénzügyi, biztosítási tevékenységnél pedig 246-tal több új alapítást jelentett.

Darabszámra a legtöbb új vállalkozás az építőiparban jött létre idén március végéig: 2139. Ez 37,3 százalékkal több, mint tavaly.

A legtöbb cég a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén szűnt meg (785), a felszámolások száma az építőiparban (292) volt a legmagasabb. A legtöbb végelszámolás (865) és kényszertörlés (59) szintén a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban volt, de mindkét érték jelentős csökkenést mutat tavalyoz képest.

Továbbra is külön kategória Budapest és környéke

A fővárosban működött az összes hazai cég 39, Pest megyében pedig 16 százaléka, szám szerint 191.631, illetve 78.200. A budapesti vállalkozások száma 1,8 százalékkal, a Pest megyeieké pedig 2,9 százalékkal bővült tavalyhoz képest.

A cégalapítási kedv is a fővárosban volt a legmagasabb, ahol 3644 új vállalkozást hoztak létre, a sereghajtó ebben is Nógrád megye volt 96-tal.

A megyék közül is mindegyikben több társaság működött az év első három hónapjában, mint a tavalyi hasonló időszakban. Arányaiban a legnagyobb 3,8 százalékos változást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a Dun & Bradstreet. A megyéket a főváros és Pest megyétől külön vizsgálva Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb működő vállalkozás (19 111), a legkevesebb pedig Nógrádban (4422).