A katázók sem ússzák meg, hogy még egy bankszámláért fizessenek

Úgy tűnik, nem járható út, hogy az érintettek lakossági folyószámlából csináljanak vállalkozóit, és csak egy havi díjat fizessenek.
Kapcsolódó cikkek

Tovább nyomoztunk, mivel jár az adótörvénynek az a részlete, amely szerint:

az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek.

Vagyis például a katás vállalkozóknak is biztosan kell majd egy második bankszámla, ha kevesebb mint 8 millió forint az éves árbevételük, és az egyszerűség kedvéért az alanyi áfamentességet választották. A legkisebb vállalkozásokról beszélünk, nekik jelent majd ez pluszköltséget jövőre. Elvégre eddig elég volt nekik egy lakossági folyószámlát fenntartaniuk, és azon keresztül intézhették a vállalkozás pénzügyeit is. Ezzel a lehetőséggel éltek is cirka százezren. De ha a parlament rábólint a javaslatra, akkor az eddigi egy helyett két bankszámla költségeit kell majd fizetniük az érintetteknek. Hacsak nincs más megoldás.

Amikor írtunk a témáról, Ruszin Zsolt adószakértő azt valószínűsítette, járható út lehet a lakossági számlákat átkonvertálni vállalkozói számlává, azaz pénzforgalmi számlává. Ahogy ígértük, megkérdeztük a bankokat, valóban így van-e. Nincs túl sok jó hírünk.

A MagNet Bank, a Raiffeisen, az Erste és az Unicredit sem vállalta, hogy érdemi választ adjon, arra hivatkozva, hogy még nincs meg a jogszabály végleges szövege. Majd ha lesz, az alapján formálnak véleményt. Ezen csak ezért lepődtünk meg, mert a kérdés már most is kérdés, hiszen ma is előfordulhat, hogy egy vállalkozás a lakossági folyószámláját szeretné vállalkozói számlává változtatni.

Nincs rá mód

Három bank azt válaszolta, hogy náluk (jelenleg) nem lehetséges a lakossági folyószámlát pénzforgalmi számlává „varázsolni”: így van ez a CIB-nél, az MKB-nál, az OTP-nél. Az MKB azt is írta, hogy náluk külön kezelik a lakossági és a vállalkozói ügyfeleket. Hasonló a helyzet az OTP-nél is, aminek indokaként azt írták: az egyéni vállalkozók pénzforgalmi számláinál, illetve a lakossági fizetési számláknál a pénzintézeteknek eltérő jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük. Példaként az eltérő kamatadó-felszámítási kötelezettséget, valamint az adóhatóság felé előírt jelentési kötelezettséget említették.

A pénzforgalmi számla megnyitása egyébként több banknál díjmentes. Az OTP azt is írta, náluk nincs külön számlavezetési ajánlat az alanyi mentes vállalkozások részére, számukra ugyanazokat a számlacsomagokat kínálják, mint a többi vállalkozónak. A költség pedig az ügyfél számlaforgalmától függ. A jelenleg elérhető legolcsóbb megoldás havi 99 forintba kerül. De csak akkor, ha nincs forgalom a számlán.

Tájékozódásunk alapján a GRÁNIT Banknál sem lehetséges már meglévő lakossági számlát egyéni vállalkozói számlára módosítani, tehát ha a lakossági számlás ügyfél szeretne egy bankszámlát az egyéni vállalkozói pénzforgalma lebonyolításához, akkor ehhez náluk is nyitnia kell egy külön vállalkozói számlát.

Egy banknál technikailag már most is megoldható

A K&H volt az egyetlen, amelyik azt írta, hogy a lakossági folyószámla vállalakozói számlává konvertálása megoldható. Igaz, technikailag a háttérben ez minden esetben új számla nyitását jelenti. Mit jelent ez?

Nyitnak az ügyfélnek egy pénzforgalmi bankszámlát, ő pedig kiválasztja, milyen számlacsomagot szeretne.  A számlacsomag választása nem kötelező, ha nem választ külön számlacsomagot, akkor egy alap pénzforgalmi számlát nyit, mindenféle kedvezményes lehetőségek (például ingyenes átutalási lehetőség) nélkül. Amennyiben meg szeretné tartani GIRO-azonosítóját, azt átköltöztetik az új, vállalkozói számlára, ennek van egy 500 forintos költsége. Ebben az esetben érezheti úgy az ügyfél, hogy lakossági folyószámláját gyakorlatilag pénzforgalmivá konvertálták, hiszen a bankszámlaszáma változatlan marad.

Ha a GIRO-azonosítót nem szeretné átköltöztetni a pénzforgalmi számlára, akkor viszont az új, pénzforgalmi számla megnyitása nemcsak technikailag, a háttérben történik meg, hanem az ügyfél számára érezhetően is, hiszen ez esetben teljesen új bankszámlaszámot kap.

Hogy az eredeti lakossági bankszámlát az ügyfél megtartja-e vagy sem, azt ő maga döntheti el. Ha a megtartása mellett dönt, azonban a GIRO-t átköltöztette új, pénzforgalmi számlájára, akkor viszont az eredeti, lakossági bankszámlája kap új számlaszámot, hiszen a régi számlaszámát pénzforgalmi bankszámlaként használhatja tovább.

Ez mondjuk nem egészen az, amire mi gondoltunk. Mert ezek szerint vagy a lakossági számla száma változik meg, vagy egy új számlaszámot kapunk a vállalkozói vonalhoz.

Ami még fontos lehet: ha a számlatulajdonos úgy dönt, hogy a GIRO-t a pénzforgalmi számlára költözteti, akkor az eredeti, lakossági bankszámlán adott csoportos beszedési megbízásai a GIRO áthelyezésével együtt átkerülnek a pénzforgalmi számlára. A régi GIRO-azonosítóval, vagy anélkül létrejött pénzforgalmi bankszámlához egyéb szolgáltatásokra (pl. bankkártya) minden esetben újra kell szerződni és igényelni.

Abban az egy esetben, ha az ügyfél nem szeretné megtartani külön a lakossági bankszámláját, valóban érezheti úgy, hogy azt átkonvertálták pénzforgalmira. Hiszen azon kívül, hogy fizet 500 forintot a GIRO megtartásáért és aláírja a dokumentumokat a pénzforgalmi számla megnyitásakor, gyakorlatilag semmi változást nem tapasztal.