Lakásáfa: az adószakértő szerint kontár a tervezet

Az EU áfairányelvével ellentétes a Törvényalkotási Bizottság módosító javaslata.
Kapcsolódó cikkek

Mint írtuk, mégsem szűnne meg 2019 végén a kedvezményes lakásáfa:

A törvénymódosító javaslatot vizsgálta meg Angyal József adószakértő adózási szempontból, és véleménye szerint komoly gond van a tervezettel.

A módosító javaslatban ez áll:

2019. december 31-én hatályos 3. számú melléklet I. rész 50-51. pontja szerinti lakóingatlan-értékesítés általános forgalmi adó mértékére a 2019. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni akkor is, ha a 84. § szerint megállapított időpont a 2020. január 1. napjával kezdődő és 2023. december 31. napjával záruló időszakra esik, feltéve, hogy
a) építési engedélyhez kötött építési munka esetén a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján van végleges építési engedély, vagy
b) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2018. november 1. napján bejelentették.

Mint írjaa javaslat az Európai Unió 2006/112. EK Áfa irányelvével ellentétes.

Az áfafizetési kötelezettség ugyanis teljesítéshez kötődik. Ellentétes az áfatörvénnyel is, hogy a teljesítési időpont helyett egy termék gyártási, engedélyezési tervének időpontjához kössék az áfafizetési kötelezettséget, szögezi le az adószakértő.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!