Mekkora az új paksi miniszter vagyona?

Süli Jánosnak több ingatlana, jelentős részvényvagyona, milliós nyugdíj előtakarékossága, valamint egy motorcsónakja is van.
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor áprilisban bejelentette, hogy tárca nélküli minisztert fog kinevezni a paksi bővítésre. Némileg váratlanul Süli Jánost kérte fel a posztra, aki a Fidesz ellenében indult, majd nyert polgármesterként 2014-ben. Miután Süli elvállalta a miniszterséget, vagyonnyilatkozatot kellett tennie, amely ma került fel a parlament honlapjára.

E szerint az új miniszter tulajdonosa:

Sülinek jelentős megtakarításai is vannak.

E mellett tartoznak neki 70 millióval, illetve van egy egy 2 millió forintos pénzintézeti számlakövetelése, illetve egy nagyjából 7 milliós követelése (22 700 euróról). Ugyanakkor tartozik egy pénzintézetnek 7 millió forinttal, feltehetőleg valamilyen hitellel kapcsolatban.

Az eredetileg atommérnök Sülinek vállalkozásai is vannak, többségi tulajdonosa az EMI-Duna Mérnöki Kft.-nek, és kisebbségi tulajdonosa a budapesti székhelyű Aquaenergia Kft.-nek. Előbbi feltehetően Süliék családi cége, ügyvezetője a 1984-es születésű Süli Balázs. Utolsó elérhető mérlegük szerint, 38 millió forintos árbevétel mellett 8,2 milliós adózott eredményt értek el. Az Aquaenergia főtevékenysége műszaki fejlesztés, és enyhén veszteséges. A NAV két év alatt kétszer is végrehajtást rendelt el a cég ellen, legutóbb idén áprilisban, derül ki az Opten céginformációs rendszeréből.