Brókerbotrány: önkormányzatok óriási bajban

A gond az, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír önkormányzati ügyfelei ki vannak zárva a Beva kártalanításából. Több milliárd forintjuk ragadhatott be emiatt.
Kapcsolódó cikkek

Legalább három önkormányzat érintett a brókercégek csődjében olyan módon is, hogy értékpapírban lévő vagyonukat a Buda-Cashnél vagy a Hungária Értékpapírnál tartották – adta hírül a vg.hu.

Mint írtunk róla, a 100 milliárd forintnyi nagyságrendű ügyfélpénz eltüntetésével vádolt Buda-Cash felszámolása már elindult, sőt a Befektető-védelmi Alap (Beva) is közölte: péntektől már jelentkezhetnek nála a károsultak a kárigényeikkel. Az önkormányzatok viszont hiába várnak kártalanításra, őket – az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) hasonlóan – a Beva kártalanításából is kizárják. Így csupán abban reménykedhetnek, hogy a számláikon lévő értékpapír-állomány nem, vagy nem teljesen tűnt el – jegyezte meg a lap. Különben pedig a 6 millió forintos Beva-s kártérítés nem fedezné ezen befektetések rétékét, ami több millió forintnyi lehet.

Mint a lap emlékezetetett rá, már a DRB-nél is 84 önkormányzat számlája fagyott be, azonban ezeken jellemzően kisebb összegek (legfeljebb néhány tízmillió forint) lehettek.

Ha kíváncsi, melyik önkormányzatok kerültek bajba, és vajon milyen megoldás jöhet szóba, kattintson!