37 milliós MNB-bírság devizás casco miatt

Jogsértően számolta fel az autósoknak devizában, kamatfelárként a járművek forintban megállapított cascodíját nyolc autófinanszírozási társaság.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból folytatott le vizsgálatokat autófinanszírozási társaságoknál. Azt tekintették át, hogy azok jogszerűen számítják-e fel devizában – a devizaalapú gépjárműhitelek kamatába beépítve, kamatfelárként – a finanszírozáshoz előírt casco díját ügyfeleiknek.

Ezt ellenőrizte az MNB

A vizsgálat összesen 22 társaságot érintett, valamennyi olyan autófinanszírozással foglalkozó pénzügyi vállalkozást, amelyek kamatfelárba épített biztosítást is tartalmazó szerződést kötöttek. Egy 2011. szeptember 29-én hatályba lépett jogszabályi előírás tiltja, hogy (a szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében) a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állónak nem minősülő díjat, költséget a finanszírozók deviza alapon, árfolyamkockázattal hárítsák át a fogyasztókra.

E jogszabály betartását ellenőrizte a jegybank, amelynek utolsó vizsgálata 2014 szeptemberében zárult.

Nyolc autófinanszírozó bukott meg

Az ellenőrzések nyomán 8 autófinanszírozási társaságnál állapított meg az MNB jogszabálysértést. E piaci szereplők 2011 szeptemberét követően is jogszerűtlenül számították fel devizában az ügyleti kamatba beépített casco biztosítási díjat.
A társaságokkal szemben összességében 37,15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az MNB, s megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását is. A jegybank egyúttal kötelezte az érintett autófinanszírozási társaságokat arra: térítsék vissza valamennyi – összesen 24 141 – érintett ügyfelük számára a jogsértő állapot megszüntetéséig azokra terhelt árfolyam-különbözetet. A visszatérítés teljesítéséről az intézményeknek be kell számolniuk a jegybanknak.

További 14 vizsgált társaságnál az eljárásokat az MNB intézkedés nélkül megszüntette, mivel nem volt megállapítható jogszabálysértés, vagy nem volt fogyasztó ügyfelük, illetve nem kölcsönszerződés keretében történt a finanszírozás. A vizsgálatokat lezáró határozatokat az MNB honlapján tette közzé.

Kik számíthatnak visszatérítésre?

A nyolc cég, akiknek devizaadós ügyfelei az árfolyam-különbözet miatt visszatérítésre számíthatnak a cascodíjnál (zárójelben, hogy mennyi bírságot kaptak): Lombard Lízing Zrt. (20 millió forint) , Budapest Autófinanszírozási Zrt. (5 millió forint), Erste Bank Zrt. (5 millió forint), Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt. (2 millió forint), UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (2 millió forint), Raiffeisen Lízing Zrt. (2 millió forint), RCI Lízing és Autófinanszírozási Zrt. (1 millió forint), Mercedes-Benz Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (150 ezer forint).