Fortenova: Magyar milliárdos helyett arab befektetőt választott az orosz Sberbank

Kútba esett Jellinek Dániel gigaüzlete az orosz Sberbankkal.

Saif Alketbi egyesült arab emírségekbeli befektető vásárolta meg Horvátország legnagyobb élelmiszergyártó és kiskereskedő csoportja, a Fortenova Group 43 százalékát az orosz Sberbanktól – adta hírül a Gulf News.

Ezek szerint Jellinek Dániel lecsúszott a hatalmas üzletről, jóllehet hónapokig arról volt szó, hogy az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó érdekeltsége, az Indotek Zrt. veszi meg a horvát cégcsoport orosz kézben lévő üzletrészét, idén áprilisban a horvát sajtó már tényként kezelte az adásvételi szerződést. Azt várták, hogy a becslések szerint 500 millió eurós tranzakció az utolsó negyedévében lezárulhat.

Szeptemberben azonban a Nacional horvát hetilap már arról cikkezett, hogy Andrej Plenkovic miniszterelnök meg akarja vétózni, hogy Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója bevásároljon a legnagyobb horvát vállalatba. A zágrábi lap cikke szerint a horvát hatalom csúcsaihoz eljutott információk alapján Jellinek közvetlenül a magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz kötődő „átláthatatlan magyar tőke” strómanja volna. Orbán pedig állítólag személyesen kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyét ahhoz, hogy „valaki Magyarországról” megvásárolhassa a Sberbank Fortenova-részesedését.

Nem hivatalos forrásból ugyanakkor lapunk úgy értesült, hogy nem a horvát miniszterelnök gáncsolta el az üzletet, ám megtörténtek az előkészületek, hogy a Fortenovába  horvát nyugdíjalap vásároljon be.

Miután a Sberbank kiadta a közleményt a részvényeladásról,  Frano Matusić horvát külügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy sem az állami hatóságok, sem a kormány nem tudott a részvényeladásról. Megvizsgálják az ügyet, hogy nem történt-e szankciósértés. Ezzel arra utalt, hogy az orosz Sberbank uniós szankciós listára került, ami nemcsak megbénította a tulajdonosként a Fortenova finanszírozását, de azt is, hogy a részvényei elidegenítésében sincs teljesen szabad keze. A horvát hatóságok két vételi ajánlatról tudtak, a magyar Indotek, illetve horvát nyugdíjpénztárak jelentkeztek be, hogy társtulajdonosok legyenek a Fortenovában.

A Sberbank és Saif Alketbi között megkötött üzlet értékét a hírben nem közölték, annyit tudni, hogy a Fortenova tavaly több mint 4 milliárd euró bevételt ért el.

A Gulf News annyit fűzött a hírhez, hogy az élelmiszeripari befektetések az Egyesült Arab Emírségek befektetői számára prioritást élveznek az utóbbi időben, például az Abu Dhabi IHC nemrég 2,1 milliárd dolláros ajánlatot tett a kolumbiai Grupo Nutresa élelmiszer-feldolgozó csoport jelentős részesedésének megszerzésére.