A szakma arra számít, hogy megemeli a kormány a bankadót, még idén

Az 50-100 százalékos emelést tartják a legvalószínűbbnek.
Kapcsolódó cikkek

A Portfolio keddi Hitelezés 2022 konferenciáján összesen mintegy 240-en vettek részt a helyszínen, és nagyjából 120-an online. Őket kérdezték meg néhány témáról, például arról, hogy vajon lesz-e változás a banki különadónál.

Az adóból az idei tervezett összege 60,9 milliárd forint, emellett 232,5 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket is tartalmaz az idei költségvetési tervezet. A kérdés azért merülkt fel, mert a fiskális egyensúly megbomlását részben különadókból orvosolhatja idén a kormány. A konferencia résztvevőinek relatív többsége szerint a bankadónál 50-100 százalékos emelés jöhet még idén. Minössze 8 százalék válaszolta azt, hogy szerinte nem lesz emelés, és 38 százalék saccolt 50 százaléknál kisebb adóemelést. 42 százalék voksolt arra, hogy 50-100 százalék közötti lehet az elvárt plusz adó, és 12 százalék szerint a 100 százalék feletti adóemelés valószínű.

A rendezvény közönségszavazásából az is kiderült többek között, hogy az új hitelkihelyezésekben egyöntetű visszaesés jöhet az idei második félévben, a nem teljesítő hitelek aránya pedig 4-8% között tetőzhet a következő években.

Címkék: bankadó