Milliókat helikopterezhetett el az utóbbi két évben Szijjártó Péter

A rendőrség szerint a helikoptert határvédelmi feladatok teljesítéséhez, tömegrendezvények biztosításához vásárolták.
Kapcsolódó cikkek

Szijjártó Péter hét utazása során idén 18 órát és 15 percet, tavaly pedig szintén hét utazás alkalmával 16 órát és 44 percet töltött a Készenléti Rendőrség bőrüléses helikoptere, a MD 902 Explorer fedélzetén — közölte a Népszava adatigénylésére  az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A lap szerint ehhez képest Pintér Sándor, a rendőrséget irányító belügyminiszter 2019-ben csak kétszer ült fel a gépre, és összesen hat órát repült, idén pedig egyáltalán nem vette igénybe még.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem közölte, hogy mennyibe kerültek ezeket az utazások, mert a rendőrség nem dokumentálja külön-külön az egyes repülések konkrét költségeit. A MD902 Explorer technikai leírása a gyártó honlapján fent van, ebből pedig kiderül, hogy a helikopter óránként 65 gallon, azaz 246 liter üzemanyagot fogyaszt.  A Népszava pedig egy közbeszerzésből azt is megtudta, hogy az A1-néven is ismert üzemanyagot így literenként nettó 222 forintért szerezték be. Ezek alapján a külgazdasági és külügyminiszter idei repülései csaknem egymillió forintos kerozinköltséggel jártak, a tavalyi utak ára pedig megközelítette a 900 ezer forintot. Ez csak két év üzemanyag-számlája, ám ahogyan korábban beszámoltunk róla, Szijjártó Péter az elmúlt öt évben hússzor vette igénybe utazásaihoz a rendőrség flottáját, ebből tehát tizennégyszer 2019-2020-ban.

Amíg Orbán csak egyszer, Szijjártó hússzor helikopterezett
2015 óta 29-szer repültek kormánytagok rendőrségi szolgálati helikopterrel, túlnyomórészt a külügyminiszter. A számlát a rendőrség fizette.

Legalább két alkalommal rendőrségi helikopterrel szállt le a Budapesttől légvonalban 17 kilométerre található Dunakeszin, ahol lakik. A repülések üzemanyag-költsége tehát öt év alatt több millió forintra rúghat; a számlát a hatóság, közvetve az adófizetők állják. A Népszava feleleveníti:

a rendőrség korábban azt közölte, az MD902 Explorert nem politikusok reptetéséhez vette, hanem határvédelmi feladatok teljesítéséhez, tömegrendezvények biztosításához.

A lap szakmai forrásai szerint egy ilyen gépet 450-500 ezer forintos óradíjjal lehet kibérelni. A lap megengedően a 450 ezer forintos összeg 60 százalékával kalkulált, mint repülési költséggel, akkor Szijjártó 2019-2020-as utazásai akár 9,5 millió forintba is kerülhettek.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook