Felmérés készült a nyugdíjasok pluszpénzéről

Az idősebbek zöme szerint idén is szükség lenne rá.
Kapcsolódó cikkek

Idén év elején 2,8 százalékos nugdíjemelés volt, és mint nem régiben beszámoltunk róla, nagyon úgy tűnik, hogy idén semmilyen pluszpénzt nem kapnak a nyugdíjasok novemberben. Mivel a GDP-növekedés nem valószínű, hogy 3,5 százalék felett lenne, esélytelennek tűnik a nyugdíjprémium. És az inflációs előrejelzések alapján nem valószínű korrekció, azaz utólagos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelés sem. A 13. havi nyugdíj első heti összege pedig csak 2021-ben érkezhet.

Úgy tűnik, idén egy fillér pluszt sem kapnak a nyugdíjasok
Tavaly a nyugdíjasok egy összegben átlagosan körülbelül plusz 32 ezer forintot kaptak.

A nyugdíjas fogyasztói kosár eddig átlagosan 4,1 százalékkal drágult idén, az áprilisi élelmiszerárakat nézve pedig a növekedés 8,7 százalékos a KSH szerint. Bár a koronavírus-járvány a nyugellátások folyósítását nem veszélyezteti az átlagban alig 140 ezer forintos ellátás mellett a kiegészítés elmaradása rosszul érinti majd az időseket – állapítja meg a Napi.hu. Megbízásukból a Pulzus Kutató készített reprezentatív közvélemény-kutatást arról, vajon ilyen körülmények között kellene-e idén pluszpénzt adni a nyugdíjasoknak.

A felmérés szerint a lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy jár a pénz. 54 százalék szerint azért kell kifizetni, mert az időseknek szükségük van rá, 17 százalék pedig költségvetési oldalról közelíti meg a kérdést és azt mondja, hogy van rá keret, indokolt az extra juttatás. A magyarok 20 százaléka szerint viszont van ennél fontosabb cél is, 9 százalék pedig úgy véli, hogy túl nagyra nőne a költségvetés hiánya. Összesen tehát az emberek 29 százaléka nem adna pluszpénzt a nyugdíjasoknak.

Kocsoportonként nézve a válaszokat a 60 évnél idősebb lakosság – akik közül a legtöbben kapnának a pénzből – 92 százaléka helyeselné a kifizetést. 77 százalék a szükséget, 15 százalék pedig a költségvetési mozgásteret említette fő okként. A 18-39 évesek közül már csak 54 százalék, míg a 40-59 évesek körében 65 százaléka ért egyet ezzel. A negyven év alattiak harmada szerint van ennél fontosabb is.

Kiemelt kép: 24.hu / Farkas Norbert