Internetes visszaélésekre figyelmeztet az OTP

Csalók igyekeznek kihasználni a járványhelyzetet.
Kapcsolódó cikkek

A bank közlése szerint a koronavírus-járvány alapjaiban alakította át mindennapjainkat, az óvintézkedések és korlátozások hatására az OTP Bank ügyfelei közül is érezhetően többen fordultak az otthonról is elérhető online banki megoldások felé. Az online bankolás terjedésével azonban egyre gyakoribbak az internetes csalók adathalász kísérletei, amelyek megelőzésében nagy szerepe van az ügyfelek óvatos és körültekintő magatartásának is. Áprilisra – a járvány előtti időszakhoz képest – mintegy 10 százalékkal emelkedett a bank internet- és mobilbanki aktív felhasználóinak száma, és megnövekedett az ezeken keresztül indított tranzakciók száma is: az átutalások mennyisége például mintegy 20 százalékkal ugrott meg, és jelentősen növekedett a postai csekkek QR-kóddal történő kiegyenlítése és a mobiltelefon-egyenleg feltöltések százalékos aránya is.

A jelenlegi járványhelyzetet azonban a csalók is igyekeznek kihasználni, a tapasztalatok szerint a felhasználók növekvő számával arányosan többszörösére nőtt az adathalász kísérletek száma is. A bank fejlett védelmi megoldásokat alkalmaz a csalókkal szemben, folyamatosan (a hét minden napján, napi 24 órában) figyeli a tranzakciókat egy korszerű, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelő monitoring rendszer segítségével. A hitelintézet jelentős fejlesztési és humán erőforrásokat fordít a banki rendszerek biztonságának fokozására. Az intézkedéseknek köszönhetően a napi több százezer, a kártyás vásárlásokkal együtt több millió tranzakció rendben végbemegy. Közlésük szerint kevés a visszaélés náluk.

Erre figyeljünk, hogy ne nyúlják le a pénzünk

A bankszámlán elérhető pénzünket mindenképpen ugyanolyan figyelmesen és körültekintéssel kell kezelnünk, mint ahogy a pénztárcánkra figyelünk, az adathalász visszaélések sikeres megakadályozásához elengedhetetlen az ügyfelek ébersége, a bankoláshoz használt saját számítástechnikai eszközök megfelelő védelme, hogy az internetes bűnözők ne szerezhessenek meg érzékeny banki adatokat.

A bank a honlapján is rendszeresen hívja fel ügyfelei figyelmét az adathalászat veszélyeire, közzéteszi az általa ismert adathalász leveleket és az alábbi tanácsokat a megelőzés érdekében:

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs