Az átlagnyugdíjból négy éve futotta a legtöbb zsemlére, parizerre

Az áremelkedések miatt számos élelmiszerből tudnak kevesebbet vásárolni idén az idősek, mint tavaly.
Kapcsolódó cikkek

Mennyi alapélelmiszert lehetett vásárolni tíz évvel ezelőtt az átlagnyugdíjból, mennyit tavaly és az idén? Ezt vizsgálta a statisztikák alapján a Pénzcentrum.hu, hogy kiderítse, valóban vesztesek-e a nyugdíjasok a kornavírusválságban.

Humánkatasztrófa fenyegeti a kevés nyugdíjból nyomorgókat, akik most éhesek
A 13. havi nyugdíj ugyan remekül hangzik, de inkább azonnali gyorssegélyre lenne szükségük az időseknek.

Számításaik szerint az átlagnyugdíjból 2016-ban lehetett a legtöbb zsemlét venni, 2019-ben pedig csak 973-mal kevesebb zsemlére futotta volna, ha minden egyes forintot a nyugdíjból „átváltunk” zsemlére. A tojással már más a helyzet, 2019-ben ért tíz év alatt a legtöbb tojást egy átlagnyugdíj, 2018-ban már csak 349-cel kevesebbet. Tejből csak 2016-ban és 2017-ben tudtak volna a többi évnél több litert venni a nyugdíjasok átlagos jövedelmükből. Öt év alatt 90 literrel több tej jönne ki az átlagos összegből.

A párizsi ára folyamatosan nőtt, a parizer-index viszont szinte stagnált, hiszen közben a nyugdíjak is emelkedtek. 86 és 93 között ingadozott, mennyi kiló parizert lehetett volna venni egy átlagos nyugdíjból az elmúlt tíz évben. A 93 kilogramm szintén 2016-ban jött ki.

A krumpli-arány 2012-ben volt a legjobb, akkor kapott egy átlagnyugdíjas legtöbb kg burgonyát a pénzéért, ha mindet burgonyára váltja: 965 kg-ot. 2019 volt a legrosszabb év burgonya szempontból, a 2018-as mennyiségnek már csak a 72 százalékát érné krumpliban a tavalyi nyugdíj.

A bontott csirke 2014-ben került a legtöbbe (812 forint/kg), azóta kezdett lefelé ívelni, így a nyugdíjak növekedése pont úgy egyenlítette ki, hogy a számítás szerint évről évre egyre több bontott csirkét ért az átlagos nyugdíj.

Tavalyhoz képest jóval kevesebb élelmiszerre futná az átlagnyugdíjból

Összevetették a 2019 áprilisi és 2020 áprilisi árakat is, a 2019-es átlagnyugdíjjal. Azt kapták, hogy a vizsgált élelmiszerek mindegyikéből kevesebbet lehetett volna idén vásárolni az átlagnyugdíjból, mint tavaly áprilisban. Zsemléből például 2019-ben 135 ezer forintból még 400 darabbal, tojásból 236 darabbal, tejből 38 literrel, párizsiból 18 kilogrammal, almából 186 kilogrammal többet vehettek volna az idősek tavaly áprilisban, mint idén.

A nagy kérdés a portál szerint, hogy hány hónapig tart majd a koronavírusjárvány áldatlan hatása az árakra, és az év második felében, ha árcsökkenés mutatkozik, tuja-e majd kompenzálni ezt a megugrást. Az biztos, állapítják meg, hogy a nyugdíjak – akár zsemlében, akár tojásban vagy párizsiban számoljuk – most „kevesebbet érnek” mint egy éve.

Kiemelt kép: 24.hu / Kummer János