Csökkentek a lakásárak Budapesten

Évek óta nem volt példa ilyesmire.
Kapcsolódó cikkek

Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest jelentősen lassabb, 14,1 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 negyedik negyedéve között — írta meg az MNB lakásárindex alapján a Portfolio.

A lap szerint a fővárosban negyedéves alapon 2 százalékkal csökkentek a lakásárak, amire 2013 negyed negyedéve óta nem volt példa.

A vidéki városokban a fővárosi áremelkedésnél magasabb, 18,5 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, amely 3,4 százalékpontos lassulást jelent az előző negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz képest. Negyedéves alapon a vidéki városokban is csökkentek az árak, igaz, csak 0,4 százalékos mértékben.

Negyedéves alapon a legtöbb magyarországi régióban csökkentek a lakásárak, míg éves alapon valamennyi régióban  lassuló,  de  továbbra is kétszámjegyű lakásár-dinamika volt mérhető. Nominális alapon a legintenzívebb éves árdinamika a közép-dunántúli, az észak-magyarországi, valamint az észak-alföldi régiókban volt tapasztalható, ezekben a régiókban továbbra is 20 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2018 negyedik negyedévéhez képest. A dél-alföldi régióban 19,7, a dél-dunántúli régióban 16,8, a nyugat-dunántúli régióban 15,0, a közép-magyarországi régióban pedig 13,1 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon.

Kiemelt kép: Getty Images