Publicus: a fideszesek 42 százalékának sem tetszik az önkormányzatok kivéreztetése

A pártoktól való átcsoportosítás viszont népszerű lépésnek tűnik.
Kapcsolódó cikkek

Tíz emberből négy legfeljebb egy hónapig vagy még annál is kevesebb ideig tudna megélni megtakarításaiból, ha most nem lenne semmilyen bevétele, de 3-6 hónapra elegendő tartaléka is csak minden ötödik magyarnak van — derül ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített felméréséből.

A Publicus felmérése szerint a DK szavazói rendelkeznek a legkevésbé tartalékkal: több mint harmaduk egy hónapig sem tudna jövedelem nélkül kitartani. A jobbikosok negyede is kevesebb, mint egy hónapig bírná. Akár fél évre is elegendő tartalékkal rendelkezik ugyanakkor a Momentum szavazóinak bő harmada, és a Fidesz szavazóinak negyede.

Nem tűnik népszerű lépésnek, hogy a nyugdíjasok jövőre egy heti ellátással többet kapnak: csak a megkérdezettek fele tartja ezt hatékony lépésnek, a Fidesz szavazók nagyobb arányban, 76 százalékban gondolják így. A legkritikusabbak az MSZP szavazói: közülük senki nem gondolja az egy év múlva adandó nyugdíjkiegészítést hatékony lépésnek a jelenlegi helyzetben, de a DK-sok 90 százaléka is így vélekedik.

A kormány nemrégiben arról döntött, hogy a pártoktól és az önkormányzatoktól is átcsoportosít forrásokat a járvány elleni védekezéshez. A felmérés szerint előbbi intézkedés népszerűnek bizonyult, a megkérdezettek bő kétharmada támogatja az összesen 1,2 milliárd forintos elvonást a pártoktól. A legnagyobb sikert ez a lépés a Fidesz szavazói között aratott: 83 százalékuk támogatja. Az MSZP szavazói pedig a legkritikusabbnak bizonyultak: kétharmaduk nem ért egyet vele.

Az önkormányzatoktól történő 34 milliárd forintos forráselvonás már nem ilyen népszerű: az önkormányzatok büdzséjének megnyesését a megkérdezettek alig több mint harmada tartja helyes lépésnek, és még a Fidesz szavazóinak 42 százaléka sem ért egyet vele. Az önkormányzatok megsarcolását a momentumosok utasítják el a legnagyobb, 94 százalékos arányban, de erősen ellenzik a Jobbik szavazói (89 százalék) is, továbbá az MSZP és a DK szavazóinak háromnegyede is károsnak tartja az intézkedést.

A polgármester veszélyes anyagokról akart információt, mire elvették a várostól az ipari parkot és a milliárdos adóbevételt
Az Alkotmánybírósághoz fordul Göd ellenzéki polgármestere, amiért az állam a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette a település útjait és a Samsung-gyártól származó milliárdos adóbevételét. A kormány nem először próbálkozik a helyi önkormányzatok visszaszorításával és a befektetések hasznának besöprésével sem, de most minden eddiginél tovább ment.

Kiemelt kép: Mónus Márton/MTI