Bevétel híján fuldokolnak a vállalkozások, adókönnyítéseket várnak a kormánytól

Az adóelengedés, a fizetési haladék, az adminisztrációcsökkentés sokat jelentene a kkv-knak.
Kapcsolódó cikkek

Békeidőben jogos elvárás, hogy mindenki határidőre könyvelje le és fizesse be az adóját, most azonban a koronavírus-válság miatt számos vállalkozásnál éppen csak csepegnek a bevételek, ha már teljesen el nem apadtak. Ilyen körülmények között, amikor a bért sem igen tudják előteremteni egyre több helyen, adót fizetni nagyon nehéz vagy éppen kivitelezhetetlen. A vállalkozások adókönnyítéseket kérnek a túléléshez a kormánytól.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hat ágazati munkacsoportja által készített gazdaságmentő csomagokban is van jó pár kérés, mely az adóterheken enyhítene. Kedden kiderül, hogy visszaköszönnek-e ezek a beígért kormányzati mentőcsomagban. A javaslatok zöme adóelengedést kér, illetve a visszaigénylések gyors kifizetését, valamint fizetési haladékot, továbbá a különböző adminisztrációs kötelezettségek halasztását szorgalmazza.

Áfa- és vámkönnyítések

A közlekedési és logisztikai munkacsoport azt szeretné, ha az eddiginél gyorsabban kifizetnék a vám- és áfa-visszatérítéseket, illetve a vámigazgatási jogorvoslatban megítélt összegeket. Az áfa-visszatérítések gyorsítását a kereskedők is kérik, mert jót tenne a folyó beruházásoknak, és gátolná a körbetartozások kialakulását. Jelenleg az áfa-visszatérítés 60–70 napnál is több lehet, pedig ezek az összegek most életbevágóan fontosak a vállalkozásoknak.

A fuvarozók szeretnék, hogy a pénzfogalmi áfa választásánál időszakosan töröljék el az értékhatárt és az időkorlátot, vagyis hogy év közben is át lehessen térni erre az adózásra, ne csak évi nettó 125 millió forintos árbevétel alatt. A kereskedők (mintegy pénzforgalmi szemléletben) kérik, hogy a bevásárlóközpontoknál halasztható legyen az áfafizetési kötelezettség olyan arányban, ahogy befolynak a bérleti díjak. Az üzletbezárások, bevételkiesések miatt ugyanis ebben fennakadások vannak.

A pénzügyi szektor szerint 3–6 hónapos haladék kellene az áfabefizetéseknél, a vámfizetéseknél pedig 60 napos, és fel kellene függeszteni az áfabevallási kötelezettséget. A korábban beadott bevallásokra likviditási okokból gyors kiutalást kérnek ők is a levonásba helyezett áfára.

Halasztás az online NAV-os adatszolgáltatás határidejére

A pénzügyi, valamint a közlekedési és logisztikai munkacsoport is javasolta, hogy halasszák el az összeghatár nélküli tételes online NAV-os számlaadat-szolgáltatás július elsejei határidejét legalább 3–6 hónappal.  Ezt adminisztrációs szempontból is könnyítésként élnék meg a vállalkozások.

Haladék az adóbevallásokhoz, a mérlegleadáshoz

A logisztikai és a kereskedelmi ágazat is haladékot kért vállalkozásainak a mérlegleadáshoz, felmerült a szeptember 30-i határidő, és az is, hogy a veszélyhelyzet utáni 30. napig tolják ki a beszámoló-elkészítési kötelezettséget. A kereskedők szerint sok helyen (például ahol nincs írásbeli szavazás) nem tudják megtartani a részvénytársaságok közgyűlését sem a jelenlegi korlátozások miatt.

A pénzügyi szektor még tovább menne, nemcsak a mérlegbeszámolók elkészítésénél, hanem a felügyeleti jelentési határidőknél is halasztást kérne, vagy valamennyi adóalanyra, vagy árbevételhez kötve, illetve igazolási kérelem alapján. Ezen kívül javasolják a legközelebbi adózási határidők 3 hónapos meghosszabbítását és a májusi adóbevallási határidő csúsztatását, ami cash-flow szempontjából is könnyítést jelentene az adózóknak.

Adócsökkentés, halasztás az adófizetésben

A pénzügyi szektor áfacsökkentést javasol egyes fogyasztási cikkekre és a szélesebb körben igénybe vett szolgáltatásokra. A közlekedési ágazat javasolja, hogy az adózó kérelmére a kivánál, a társasági adónál, illetve az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadójánál és az osztalék utáni szociális hozzájárulási adónál legyen automatikus pótlékmentes fizetési halasztás, illetve részletfizetési lehetőség.

A turisztikai ágazatnak nagy segítség lenne, ha az iparűzési, illetve az építményadó csökkenne, és ha 2021  végéig nem kellene turisztikai hozzájárulási adót fizetniük, valamint ugyaneddig adómentes lenne a SZÉP-kártya feltöltése. A pénzügyi munkacsoport azt kérte, hogy emelkedhessen a SZÉP-kártyára a munkáltató által kedvezményes adózással feltölthető keretösszeg, az adó pedig minimálisra csökkenjen, akárcsak más természetbeni juttatásoknál. Ez szerintük hozzájárulhatna a vendéglátó- és szálláshely-szolgáltató egységek mielőbbi újraindításához. A szociális hozzájárulási adó megfizetését pedig felfüggeszteni javasolják legalább a hitelmoratórium idejére.

Az ipari cégek kezdeményezték a helyi iparűzési adó elengedését vagy mérséklését, illetve hogy az állam kompenzálja az önkormányzatokat a kieső adóbevétel miatt. Indoklásuk szerint már most látszik, hogy 2020-ban a koronavírus drasztikus árbevétel-kiesést okozhat a vállalkozásoknál, viszont az adóelőleget még az előző évi, jóval magasabb árbevétel után kellene megfizetni, ami amúgy is túlfizetést jelentene, illetve jelentős likviditási problémát okozna.

A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari cégek adómentességet kérnek a munkahelyi étkeztetésre, mivel a fokozott járványveszély miatt ezekre a helyekre most otthonról hozott élelmet nem vihetnek be a dolgozók.

A járvány miatt érintett üzletágakban az adóelőlegekre fizetési haladékot javasol a kereskedelem, például a társasági adóra, innovációs járulékra. Általánosságban felvetették még, hogy a jelenleginél egyszerűbb kalkulációval lehessen mérsékelni a fizetendő adóelőlegeket.

A pénzügyi munkacsoport megfontolásra ajánlja egyes ágazati szektorokra a részleges vagy teljes adóelengedést, adófelfüggesztést, vagy adószabály-változást, és adminisztrációcsökkentő intézkedéseket vár. A munkahelymegtartás érdekében javasolják a munkabért terhelő járulékok átmeneti elengedését, csökkentését vagy felfüggesztését. Kérik, hogy a pénzügyi szektor helyi iparűzési adó alapjában átmenetileg érvényesíthesse az ügyfélkövetelésekre elszámolt értékvesztést csökkentő tételként, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket, illetve a pénzügyi szervezetek különadóját töröljék el, függesszék fel, mérsékeljék, vagy a fizetési kötelezettséget halasszák el a hiteltörlesztési moratórium végéig. Mivel a kata szerint adózókból csak meghatározott kör, 81 ezer vállalkozás kapott adómentességet, ezt a kört javasolják bővíteni, de szerintük akár a teljes 360 ezres adózói kör mentesítése is megfontolandó lehet, mert a kiválasztottakon kívül is rengeteg kisvállalkozó veszítette el a munkáját.

A bajban lévő személyszállító vállalkozások kiadásait csökkenthetné, ha a veszélyhelyzet évében mentesítenék őket a piacfelügyeleti díj megfizetése alól.

Adóintézkedések, amelyek még könnyebbé tennék a vállalkozások hétköznapjait

A közlekedési és logisztikai munkacsoport azt javasolja, hogy a NAV vizsgálja felül az elektronikus úton benyújtott számlákra és teljesítési igazolásokra (például CMR-fuvarlevél) vonatkozó szabályozást, és biztosítsák, hogy ezeket az okmányokat ne csak eredetiben, hanem elektronikus úton is be lehessen nyújtani az adóhatósághoz. A fuvarozók kérik, hogy csökkentsék a szankciót, ha az EKÁER-jelentések hiányosak, és növeljék a bejelentési kötelezettség súly és értékhatárait, illetve mérlegeljék az EKÁER átmeneti egyszerűsítését.

Mivel a vállalkozások most feltehetően valamennyi erőforrásukat fizetőképességük fenntartására, forgóeszköz-finanszírozására fordítják, így a tervezett beruházásokat nem fogják tudni megvalósítani. Ezért kérik, hogy az előző években megképzett fejlesztési tartalékokat két évvel később lehessen felhasználni.

A kereskedelem javasolja, hogy a táppénzes papírt elektronikusan (e-mail melléklet, e-papír, stb.) is el lehessen juttatni a munkáltatónak. Felhívták a figyelmet, hogy a pénzmosás elleni törvény szerint április 9-i határidővel kellene átdolgozni a könyvelői, adószakértői, adótanácsadói, ingatlanügylettel foglalkozó cégek szabályzatát, aminél szintén halasztásra lenne szükség.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu