15 százalékos béremelést akarnak a BKV-sok jövőre

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

15 százalékos béremelést kér jövőre, s az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdését szorgalmazza a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).  A cégvezetés egyelőre nem közölte az ajánlatát.
Korábban a témában:

Nem lepődnének meg a szakszervezetek, ha a BKV-vezetés jövő évre vonatkozó béremelési ajánlata messze elmaradna a zömében járművezetőket tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet – elsőként nyilvánosságra hozott – követelésétől. Az EKSZ legalább 15 százalékot tart méltányosnak, s a majdani tárgyalások során azon lesz, hogy ebből ne is kelljen engednie – derül ki a szakszervezet közleményéből. Naszályi Gábor elnöke emlékeztetett:

Az elnök szerint azonban ez így egyáltalán nincs rendjén. Nem túlórákat, hanem megfelelő béreket kell biztosítani ahhoz, hogy a járművezetőknek ne kelljen szó szerint halálra dolgozniuk magukat – utalt egy közelmúltban bekövetkezett sajnálatos esetre, egy kollégájuk munka közbeni halálára. Nem ez volt az első ilyen vagy ehhez hasonló, munka közbeni tragédia a BKV-nál, ám a cégvezetés a közelmúltban kijelentette – éppen az EKSZ munkakörülményeket jobbító javaslatára – hogy csak akkor hajlandó a munkavállalók rekreációjával foglalkozni, egészségük megőrzését vagy visszaállítását segíteni, ha erre törvény kötelezi.

Az EKSZ a bértárgyalások viszonylag korai kezdését azzal indokolja, hogy a budapesti közlekedési cégnél általában hónapokig húzódik az egyezkedés, mert a vezérigazgatónak igen szűk mozgásteret hagy a tulajdonos – fővárosi önkormányzat – a megállapodásra, s a megegyezés után is újabb hetek telhetnek el, mire a végleges engedély megérkezik.

Kemény bértárgyalás jöhet

A szakszervezeti vezető kemény bértárgyalásokra készül. Annak ellenére ugyanis, hogy a létszámhiány miatt ésszerű lenne a mostaninál jóval magasabb béreket garantálni, s azzal a céghez csábítani új, fiatal munkavállalókat is, úgy tűnik, a cégvezetés egyelőre nem látja be ennek a fontosságát. A megbecsüléshez azonban nemcsak megfelelő fizetés kell, hanem méltó munkakörülmények is. Amíg ezt a két alapfeltételt nem biztosítja a cég és a tulajdonos, addig alig van remény újak, főleg fiatalok tömeges jelentkezésére.

Döbbenetes és egyben szomorú is, hogy a régi BKV-sok közül sokan már el sem tudják képzelni, lehetnének sokkal jobb körülmények is, például megbecsülés, korszerű pihenők, tiszta vécék, tervezhető beosztás és szabadnap, stb. – jegyezte meg Naszályi. Márpedig ezek a körülmények a BKV-nál legalább annyira rosszak, mint a bérek – szögezte le.

A szakszervezet érdeklődéssel várja a menedzsment ajánlatát a cafetériára is. Naszályi ezzel kapcsolatban leszögezte: az EKSZ elsősorban abban bízik, hogy a béren kívüli juttatások ügyében megállapodás születik a kormánnyal.

Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.

A szakszervezet csak végső esetben támogatja a cafetéria beépítését a bérekbe – az nem lehet a béremelés része – mert azzal várhatóan jelentősen csökken a munkavállalók jövedelme.

Kiemelt kép: MTI, Sóki Tamás