Még mindig Orbánék nyakára jár az EU a közszolgálati egyetem furcsa projektjei miatt

Lassan másfél éve fogtak gyanút az uniós ellenőrök. A NAV nyomoz. A Miniszterelnökségen belüli szervezet nem talált szabálytalanságot.

Még mindig megy a huzavona az Európai Bizottság és a magyar hatóságok között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem két erősen túlárazásgyanús, összesen csaknem 30 milliárd forintot felemésztő, uniós pénzből finanszírozott projektje miatt. Ez derül ki a Miniszterelnökségnek abból a válaszából, amelyet Hadházy Ákosnak, az LMP-ből kilépett országgyűlési képviselőnek a közérdekű adatigénylésére adtak.

A 24.hu számolt be róla elsőként lassan másfél éve, hogy az EU kérdezősködni kezdett, miután a brüsszeli ellenőrök durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak, amelyeket a magyar fél az unióval akarna kifizettetni.

Ki akartuk lopni az EU szemét is, észrevették
A brüsszeli ellenőrök durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik uniós pénzből finanszírozott projektjénél.

Mindkét projektnél gyanút fogott az uniós intézmény. Még megy tehát a magyarázkodás, kérdezz-felelek a magyar fél és az uniós szervek között. A részleteket a Miniszterelnökség nem hajlandó elárulni. Mindenesetre az NKE visszavett némiképp a pénzszórásból, miután megkapirgáltuk az ügyet.

Miután megkapirgáltuk, visszavett az unióspénz-szórásból a bírságbajnok Patyi vezette NKE
A kormányhivataloknak dőlt az uniós lé a közszolgálati egyetemtől terembérletre, miután NAV-nyomozás is indult, hirtelen lenullázódtak a kifizetések.

A napokban távozik az NKE éléről Patyi András (Koltay András követő a poszton), a Miniszterelnökség vezetője pedig Lázár János helyett Gulyás Gergely lett, és Gulyáshoz kerül az egyetem irányítása.

A Miniszterelnökség válaszából az is kiderül, hogy a tárcán belül működő Irányító Hatóság (amelynek elvileg a feladata lenne az uniós pénzek védelme) eddig egyetlen szabálytalansági eljárást indított az NKE ügyeiben, de persze végül nem talált szabálytalanságot.

Az ügyben – pont Hadházy feljelentése után – a magyar adóhatóság viszont nyomozást indított, amely még mindig tart.

Két marékkal szórja az uniós pénzt Orbán kedvenc egyeteme, nyomozás indult az ügyben
Költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az adóhatóság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem két uniós projektjénél kiderült aggályos esetek miatt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren 2016. június 26-án. Mellette balról Patyi András, az egyetem rektora, mögötte jobbról Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. MTI Fotó: Máthé Zoltán)