7,8 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban, az elemzők csalódást emlegetnek

A járműgyártás és az élelmiszeripar sem döntött csúcsot.
Kapcsolódó cikkek

2018 áprilisában az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a KSH első becslése szerint. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján viszont a termelés mindössze 2,9 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 áprilisában kettővel több munkanap volt, mint 2017 áprilisában, fűztét hozzá az adathoz magyarázatként a statisztikusok.

A termelés az év első négy hónapjában 3,8 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt, míg márciusban 0,7 százalékos visszaesés volt.

Az elemzők jobb eredményt vártak

Az ipari termelés áprilisi előzetes adatai az ipar termelési kapacitásainak csúcsra járatását jelzik, így a további növekedést az új beruházások belépése hozhat majd, amely egyben  a feszítő munkaerő-hiányra is enyhítést hoz, vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH szerdai adatközlése után.

A nyers adat csaknem  8 százalékos növekedése impresszív, de ez csupán a kettővel több munkanapnak köszönhető. A nyers és az igazított adat közötti markáns eltérés is arra utal, hogy az ipar kapacitáskihasználtsága csúcsra van járatva.

Az idén  hónapról hónapra megfigyelhető ugyan némi ingadozás az ipari  növekedési adatokban, a termelés volumene gyakorlatilag január óta stabil, vagyis az iparvállalatok nem tudják már érdemben tovább emelni a kibocsátást. Az új kapacitások talán az év második felében hozhatnak némi változást. A beszerzésimenedzser-index  és más bizalmi indikátorok is arra utalnak, hogy a jövőben felpöröghet az ipar, de most a kapacitáskorlátok egyértelműen fékezik a teljesítményt. Ezzel egyre inkább távolabb kerül, hogy sikerüljön megismételni  a 2017-es közel 5 százalékos növekedést az ipari termelésben.

A következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek  gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Az erőteljes belső kereslet miatt egyre nagyobb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat. A Takarékbank prognózisa szerint idén összességében 6,5 százalékosra  gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, amit az elemző 4,6 százalékosra vár.

Suppan Gergely a konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabb növekedését sem zárja ki, bár ezt  a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek a technológiai és gépesítési beruházások.

Mint írja, a növekedés a munkanaphatással igazított éves index mindössze 2,9 százalékos bővülést mutatott, ami gyorsulást mutatott ugyan a márciusi 1,9% után, az általuk várt 3,8%-tól azonban továbbra is elmaradt. Havi szinten enyhén, 0,2 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás volumene. Összességében tehát a márciusi látványosabb megtorpanás után az év negyedik hónapjában valamelyest konszolidálódott a teljesítmény, ami azonban a vártnál lassabbnak bizonyult.

Véleményük szerint a márciusi és az áprilisi adatok összességében azt jelzik, hogy a rövid távú kilátások a korábban gondoltnál valamelyest bizonytalanabbá váltak a szektorban. A főbb exportpiacainkon az utóbbi hónapokban már lassulást mutattak a konjunktúraindexek, és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok sem segítik ezeknek a javulását. Ugyanakkor figyelembe véve a korábbi évek kapacitásbővítéseit a szektorban, nem számítanak az alapvetően pozitív trend megfordulására. Az ipari teljesítmény növekedése így 2018-ban is pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez.

Kiemelt kép: MTI / Czeglédi Zsolt