Milyen gazdasági lépések várhatóak a választások után?

A legfontosabb kérdés, hogy mennyire lesz szigorú a 2019-es büdzsé.
Kapcsolódó cikkek

Nagy gazdaságpolitikai fordulat nem várható a választások után, ugyanakkor közép- és hosszabb távon lesz teendője az új kormánynak. A legfontosabb kérdés, hogy mennyire lesz szigorú a 2019-es büdzsé – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A választások valóban nem okoztak felfordulást a pénzügyi piacokon a magyar eszközök esetében. Az euró árfolyama a devizapiacon hétfőn reggel 312 forint körül mozgott, ez lényegében megegyezik a korábbi szinttel. A budapesti tőzsde hétfőn reggel erősödéssel kezdett, délelőtt a Mészáros-papírok kifejezetten jól teljesítettek.

Ugyanakkor hétfő reggel jött a hír, hogy a választásokat megelőző három hónapban az államháztartás központi alrendszere brutális, 871,9 milliárd forint hiánnyal zárt. Ez azt jelenti, hogy:

Az NGM mindezt úgy kommuikálta, hogy változatlanul stabil az államháztartás helyzete. Idén továbbra is 2,4 százalékos hiánycéllal számolnak, az államadósság arányának további csökkenése mellett, amit a tavalyi évhez hasonlóan egy 4 százalék feletti gazdasági növekedés segíthet elő.

Németh szerint az egyik fő kérdés, hogy a jövő évi büdzsében visszaszorítják-e a hiányt a 2017-es 2 százalék környékére vagy akár az 1-1,5 százalékos sávba, mert erre is volna lehetőség. Úgy vélte, az idén 2,3 százalékos költségvetési hiányra van kilátás, részben a választások miatti kiadások emelkedése miatt. A költségvetési hiány jövőbeni alakulását pedig befolyásolhatják a jövő évi önkormányzati választások is.

A hiánycsökkentésre azért lenne szükség, mert a ciklikusságot figyelembe véve strukturálisan kedvezőtlenül alakul a hiány. Mégpedig azért, mert a gazdasági növekedés magas, ezáltal az adóbevételek emelkednek, ehhez képest azonban nem mérséklődött a deficit. A hiánycsökkentésre a jobb hitelminősítés elérése miatt is nagy szükség lenne, mondta.

Képünkön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter látható. Fotó: MTI / Bruzák Noémi