Titok, hányan adóznak a virtuális játékok után

Mutatjuk, mire számítson, aki játszott, de valamiért nem adózott.
Kapcsolódó cikkek

Egyre többen vannak, akik online felületen stratégiai és szerepjátékokkal, vagy E-sport (elektronikus sport) játékkal szereznek jövedelmet, ami után a többi jövedelemhez hasonlóan adót kell fizetni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) reagálva az újfajta pénzszerzési lehetőségekre nemrég tájékoztatót adott ki, amelyben a virtuális térben, online felületen tevékenységként folytatott játékokkal kapcsolatos adókötelezettséget ismertették, hozzátéve, hogy mindez nem vonatkozik a szerencsejáték törvény hatálya alá tartozó online játékok adókötelezettségére.

Vigyázat, a virtuális játékok és az E-sport bevétele után is kell adózni
Sőt, be is kell vallani ezeket a jövedelmeket. A NAV tájékoztatóval segít.

A virtuális játékoknál az önálló tevékenységből származó jövedelmet tevékenységenként kell meghatározni úgy, hogy az azonos tevékenységhez kapcsolódó összes bevételt csökkenteni kell az elszámolható költségekkel.

A költségelszámolás kétféle módszerrel történhet.

A jövedelem közterhe 15 százalék szja és 19,5 százalék eho.

Kíváncsiak voltunk, miért éppen 2018 elején érezték aktuálisnak a tájékoztatást, volt-e valamilyen konkrét ok, előzmény. A NAV megkeresésünkre annyit közölt, hogy – többek között – a honlapjára kihelyezett tájékoztatókkal segíti az adózók jogkövetését, és a szóban forgó tájékoztató is ezt a célt szolgálta. Apropó tehát valószínűleg nem volt.

Kiderülhet, ha valaki nem adózik?

Megkérdeztük, mi a helyzet, ha valaki játszik online, de nem tud róla, hogy adóznia kellene, vagy tud róla, de elsumákolja? Erre hogyan derülhet fény?

Az adóhatóság azt írta, a digitális fejlődésből eredő adózási kockázatok feltárása érdekében a NAV-on belül létrehozott Elektronikus Kereskedelmi Bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri a digitális gazdaság folyamatait, és monitoringozza az online kereskedelmet, valamint a virtuális térben folytatott tevékenységeket.

Fotó: Thinkstock

De hogy hogyan lehet lebukni, le lehet-e bukni, képes-e kiszűrni a NAV a nem adózókat, mennyire hatékonyak ebben, és vannak-e már, akik lebuktak? Ezekre a kérdésekre nem reagált az adóhivatal.

Kisebb mulasztásnál felkínálják a javítást

Az adózással kapcsolatban az sem mindegy, hogy magyar vagy külföldi vállalkozás üzemelteti-e az oldalt, ahol a magyar játékos játszik – derül ki többek között a NAV-os tájékoztatóból.

Ha a nyeremény juttatója kifizető – azaz a bevétel egy magyar vállalkozás által üzemeltetett honlapról származik –, akkor neki kell megállapítania, levonnia és befizetnie a 15 százalék adót és a juttatásról igazolást kell kiállítania a nyertes részére. A 22 százalékos eho-fizetési kötelezettség ekkor nem a magánszemélyt, hanem a juttatót terheli.

De mi a helyzet, ha a játékos nem tudja, hogy a játék/honlap üzemeltetője magyar vállalkozás-e vagy sem, és egyébként jogkövető akar lenni? A NAV erre konkrétan nem reagált, viszont azt írták, hogy az ellenőrzéseket az adózói magatartáshoz igazodó differenciált fellépés jellemzi.

Vagyis az utóbbi adózókkal szemben már nem ennyire toleráns az eljárás.

Titok, hányan adóznak az online játék után

Végül szerettük volna megtudni, vajon az online játékosok mennyire fogékonyak arra, hogy a talán nem túlságosan szem előtt lévő tevékenységük után leróják a közterheket. Egyáltalán vannak-e már, akik adóznak ilyen típusú jövedelmük után? Van-e erről adata a NAV-nak? Lehet-e tudni, mennyi adóbevételt hoztak már a virtuális játékok? Ezekre a kérdésekre azonban hiába vártunk választ.

Kiemelt kép: Thinkstock