Hiába pöccent be az EU, Mészároséknak dobtak most egy 4,4 milliárdos bizniszt

Az összes uniós támogatásunk felfüggesztése benne van a levegőben, előtte még jutott egy cupák Orbán Viktor barátjának.

Ma derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből, hogy egy nettó 4,4 milliárd forintos bizniszt ütött nyélbe Mészáros Lőrinc birodalmának zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. egy másik céggel, az Euroaszfalt Kft.-vel összefogva a váci szennyvíztelep megnagyobbítására.

A szerződés már így is érdekes lenne, hát még úgy, ha tudjuk: egy olyan gigaközbeszerzés része ez, amelyben nagyon súlyos hibákat tártak fel az Európai Bizottság szakemberei. Mint beszámoltunk róla, a szennyvíz- és csatornaberuházásokra elkülönített 420 milliárd forintnyi – az EU zsebéből finanszírozott – projekt során durva közbeszerzési szabálytalanságok sorát követte el Magyarország, olyan pályázatokat fogadott be és hozott ki nyertesként, amelyeket a hibák miatt el kellett volna utasítania. Az uniós ellenőrök, auditorok arra jutottak, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért a létező legrosszabb, négyes osztályzatot adták rá.

Ennek kapcsán nemcsak az lóg levegőben, hogy 40-50 milliárd forintot büntetésként kiszab Brüsszel (vagyis ennyi pénzt vissza kellene fizetni), hanem az összes uniós támogatást is felfüggeszthetik. A bizottsági emberek pont ezen a héten vannak itt és kérdezősködnek, ellenőriznek.