Megosztásban még mindig erősek: botrány követ botrányt az Ubernél

Rájár a rúd a népszerű fuvarmegosztó cégre.
Kapcsolódó cikkek

Újabb topmenedzser lépett ki az Ubertől – írja a Quartz. A felsővezető három év után vált meg a San Francisco-i székhelyű cégtől, amelynek fuvarmegosztó szolgáltatása egy ideig Budapesten is működött.

Az Uberről mostanában furcsa dolgok derülnek ki a médiában, többek között hírbe hozták őket:

Mint arról beszámoltunk, a cég egy volt fejlesztője, Susan Fowler azt írta blogjában, hogy szexuális ajánlatot tett neki főnöke, de ezt hiába jelentette a HR-osztályon, nem volt következménye, sőt, őt fenyegették meg azzal, hogy lepontozzák munkahelyi teljesítményét. A hírek szerint a szexista légkör általános volt a vállalatnál, ami oda vezetett, hogy a nők aránya a fejlesztők között minimálisra csökkent. Kalanick azt ígérte, hogy kivizsgálják az ügyet, és egy bizottság fogja vizsgálni, hogy lehet megváltoztatni a vállalati kultúrát.

Szintén nagy vihart kavart, hogy miután az alapító Travis Kalanick csatlakozott Donald Trump kampánycsapatához, New York-i sofőrök és aktivisták közösségi fórumokon tiltakozásba léptek, illetve sok felhasználó bojkottálta, törölte az Uber alkalmazását is az USA-ban. New Yorkban a sofőrök többsége bevándorló, akik nem értenek egyet Trump bevándorlás-ellenes politikájával. Bár Kalanick azt mondta, nem tett semmilyen bevándorlás-ellenes politikai állásfoglalást, gyorsan kilépett Trump tanácsadó testületéből.

Gigászok harca

Az Uber ellen a Google egyik leányvállalata, a Waymo tett feljelentést, hogy volt alkalmazottjuk, Anthony Levandowski még távozása előtt 14 ezer oldalnyi titkos dokumentumot töltött le. Az önjáró autókkal foglalkozó Waymo szerint az Uber felhasználta a cégtitkaikat az Otto automata autó fejlesztésénél.

Az Uberrel szemben az is visszatérő vád, hogy adóelkerülésre épül az üzleti modelljük. Bár az Uber mindenhol betartja a hatályos adószabályokat, sem a sofőrjeik után, sem a vállalkozási tevékenységük után nem, vagy alig fizettek adót az adott országban. A cég nem biztosít munkajogokat a sofőrjeiknek, nincs táppénz, nincs szabadság, nincs sztrájkjog.

Magyarországon az Uber, mint személyszállító szolgáltatást végző vállalat nem létezett, az Uber Hungary nevű cég marketingfeladatokat intézett, a pénzforgalom és az utasszervezés Hollandián keresztül zajlott. A NAV-ellenőrök bankszámlaszámát, miután kiderült, hogy adóellenőrök, az Uber-központban Hollandiában egy órán belül letiltották – mondta Tállai András.

Az Uber máig használ egy programot, ami segíti a sofőreiket, hogy ne bukjanak le azokban a városokban, ahol be vannak tiltva – írja a New York Times négy névtelenül nyilatkozó, dokumentumokkal felvértezett Uber-alkalmazottra hivatkova. Az cég ezzel világméretű trükkel játszotta ki és verte át az önkormányzati vagy állami hatóságok ellenőreit – írta a 444.hu.

Agresszív terjeszkedés

A Vox arról írt, az Uber volt és jelenlegi munkatársainak beszámolója alapján, hogy a vállalatnál a topmenedzserek a cég alapítása óta nem viselkedtek felelős, megfontolt vezetőként. A lap szerint a macsó, szabályokat nem tisztelő, agresszív vállalati kultúra a cég üzleti modelljének a része, amennyiben kimondottan a szabályokat felrúgva szeretnék átalakítani a piaci viszonyokat egy adott országban. Mások szerint a cég túl nagyra nőtt nagyon hirtelen, amelyet nem tudott lekövetni a szervezeti kultúrájuk.

Szintén nem tett jót a vállalat megítélésének, hogy a Bloomberg közölt egy a videót, amelyen Kalanick hangosan kioszt egy Uber-sofőrt. A cég új árpolitikájáról vitatkoznak, amely a sofőr szerint évi 97 ezer dollárt vette el tőle, és így csődbe juttatta, amire Kalanick lekezelően reagál (a videó végén).