Vasárnapi kiszállítás – Lázárék miatt marad a tilalom

Úgy tudni, bár a nemzetgazdasági tárca engedett volna ebben a kérdésben, a miniszterelnökség nem tágít tőle, hogy maradjon a szigor.
Kapcsolódó cikkek

A Népszabadság információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) nem lett volna ellenére, hogy engedjék kiszállítani a vasárnap megrendelt árut a kereskedőknek. Úgy tudják, a Miniszterelnökség volt az, aki nem volt hajlandó ebben a kérdésben semmi nemű lazításra. A lap megkeresésére az NGM nem kommentálta az információt. Lázáréktól viszont olyan válasz érkezett, hogy álláspontjuk változatlan, a törvény fő szabály szerint tiltja a vasárnapi kereskedelmi tevékenységet, amibe bele kell érteni az online megrendelt áruk kiszállítását is.

Mint ismert, megjelent már a rendelettervezet, amely újabb kivételeket tartalmaz. Azonban a kormány még ezután is változtatott. Úgy döntöttek, hogy nem bővítik a kivételek körét – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormányülés után az MTI-nek.

Vasárnapi mizéria

A kormányszóvivő kifejtette, hogy a törvény ugyan felhatalmazást ad a kormánynak, hogy adott települések vagy településrészek vonatkozásában kivételeket állapítson meg, azonban a kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a törvényben foglalt kivételi okok bővítését kormányrendeleti szinten indokolja.

Ezért a kabinet egyelőre olyan rendeletet alkot, amely az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére – közölte a kormányszóvivő. Vagyis mint írtuk, a plázák nyitva lehetnek vasárnap, de hogy a benne lévő üzletek nyitva lesznek-e, az már erősen kérdéses.