Pánikolnak a magyar gazdagok

Kiadnák a számlatulajdonosok adatait, ezért menekül a magyar tőke az eddig szuperbiztonságosnak számító svájci privátbankokból.
Kapcsolódó cikkek

Úgy tűnik, a svájci bankok lassan megnyitják adatbázisaikat a magyar hatóságok előtt, vagyis már nem lesz titok, ami eddig az volt.

Levelet kaptak a magyar gazdagok

Néhány eddig diszkréciójáról híres svájci magánbank, köztük az UBS és a Credit Siusse levelet írt a náluk számlával rendelkező magyaroknak. A levélben pedig az áll, hogy ha a magyar hatóságok kérik, kiadhatják az adataikat – számolt be a Napi.hu.

Egy másik pénzintézet pedig (a Dreyfus Söhne& Cie) svájci közjegyzővel hitelesített nyilatkozatot kér magyar ügyfeleitől arról, honnan származik a számlán lévő pénzük – írta a portál.

Menekül a pénz

Úgy tudják, emiatt az elmúlt hetekben elkezdődött a svájci bankokban tárolt, több száz milliárd forintra becsült magyar vagyonok kiáramlása.

A lap azt is részletesen taglalja, mely országok lehetnek ennek haszonélvezői. Vagyis hogy hova vihetik még maximális titoktartás mellett a pénzüket azok a magyarok, akiknek nem jönne jól, ha az adóhatóság érdeklődne náluk az eredetről.

A magyar pénzmosoda nem túl népszerű még

Közben a VG.hu meg arról számolt be, hogy bár már 9 hónapja él a magyar adóamnesztia lehetősége, mégsem tolonganak a pénzüket külföldre menekítők, hogy itthon legalizálják a vagyonukat.

A lap áttekintése szerint számos banknál nem is lehet stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyitni, de az OTP, az Erste, a Reiffeisen, az UniCredit és az FHB bankoknál igen. Viszont a vártnál kevesebb a kuncsaft.

5 millió felett

Mint már mi is írtunk róla, a pénzkifehérítéshez minimum 5 millió forint kell, és ha teljes adómentességet akar a befektető, akkor több mint öt évig kell benntartani az összeget. A készpénzben betett összeg azonnal patyolat tiszta lesz, senki nem firtatja az eredetét.

A lap szerint van azonban olyan bank, ahol csak már meglévő privátbanki ügyfélnek lehet smsz-e, és a Raiffeisennél ehhez például minimum 70 millió forintot kell elhelyezni a számlán.

A portál a pénzintézetek beszámolóira hivatkozva azt is írta, hogy a legtöbb pénz Svájcból és Ausztriából érkezik haza Magyarországra. Aminek oka lehet az is, hogy Svájc is aláírta az OECD adózási információk automatikus cseréjéről szóló nyilatkozatát – emlékeztetettek.