Adósmentés: a tartozásból is engednének a bankok

A kormánynak nem tetszett a Magyar Bankszövetség civilszervezetekkel közösen kidolgozott adósmentési programja, ami alapvetően az árfolyamgáton alapult. Pedig abban úgy tudni, az is szerepelt, hogy akár el is engednék az adósság egy részét.
Kapcsolódó cikkek

Nem kellene kidobni a kipróbált és bevált árfolyamgátat, de egy kicsit lehetne rajta pofozni – az Origo értesülése szerintez ez a központi gondolata a devizahitelesek megmentésére tett banki javaslanak. A tervezetben, amelyet pénteken juttattak el a kormánynak, a hitelintézetek azoknak is kínáltak megoldást, akik nem tudják fizetni a hitelüket.

Két alapjavaslatuk egyébként hitelforintosítás és gyorsított árfolyamgát volt.

Így tennék vonzóbbá az árfolyamgátat

A bankszövetség tisztában van vele, hogy az emberek miért félnek a több mint egy éve működő árfolyamgáttól. Azért, mert tartanak tőle, hogy amint lejár a program, nagyon megugorhat a törlesztőrészletük. Hiszen 3-5 év múlva újra piaci áron kell fizetniük a hitelüket, ráadásul a gyűjtőszámlán felhalmozódott adóssággal együtt.

A lap információi szerint ennek ellensúlyozására kétféle megoldással is előálltak a bankok. Egyrészt felkínálnák, hogy még egyszer újra lehessen indítani az árfolyamgátat. Másrészt belemennének abba is, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg egy részét elengedjék. Az egészet azért nem, mert az tönkrevágná a bankrendszert.

Mint megírtuk, azt is javasolták, hogy azok védelmében, akik már nem tudják fizetni a hitelüket, decemberről novemberre hozzák előre a kilakoltatási moratóriumot, és hogy ne lehessen elárverezni azok ingatlanát, akik 500 ezer forintnál kevesebbel tartoznak.

Még a héten eldőlhet a devizahitelesek sorsa

A kormány azonban nem volt elégedett a bankok tervével, ezért Varga Mihály azt mondta, hamarosan beterjesztik saját törvényjavaslatukat.

A kormány így oldaná meg

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, három-öt év alatt lehetne kivezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Hozzátette: a kormány olyan megoldást szeretne találni a devizahitelesek problémájára, amellyel jövőre már 15-20 százalékkal csökken az érintettek törlesztőrészlete.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a kormány arra kérte a bankokat, hogy 2013. november 1-jéig módosítsák a szerződéseket, és tegyenek lépéseket a törlesztőrészletek csökkentése érdekében, mivel azonban a visszajelzések alapján a bankok nem tudtak “tömeges megoldást találni” az elmúlt két hónapban, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium most saját javaslaton dolgozik.