„Bármi áron” nem akarjuk menteni a devizahiteleseket

A mentőcsomagot a magyarok többsége csak ésszerű keretek között, költségmegosztással tartja elképzelhetőnek. Az emberek szerint fontosabb lenne, hogy legyen munka, mint hogy legyen mentőcsomag.
Kapcsolódó cikkek

Több éve több hullámban tett és tesz kísérleteket a kormányzat a devizahitelesek megmentésére. A jelenlegi törekvések szerint véglegesen lezárul a következő hónapokban az ingatlanfedezettel rendelkező devizahitelek korszaka, a bankszektor és a kormányzat intenzíven dolgozik a megoldáson.

A Bankmonitor.hu általános banki kérdéseket középpontba állító kutatása most erre a kérdéskörre fókuszált. Külön vizsgálták a jelenleg fizetési nehézséggel bíró jelzáloghitelesek véleményét is.

Nem „bármi áron”

A magyarok többsége megfontolt döntést vár, és elsősorban egy, az adósok, bankok és állam közötti tehermegosztáson alapuló intézkedést támogatna – derül ki a Trend International adatfelvételével, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív felmérésből. Ugyan a válaszadók túlnyomó része támogatja azt, hogy valamilyen formában megsegítsék a devizahiteleseket, a beavatkozás mértékéről azonban már megoszlanak a vélemények.

Mindössze 16 százalék azok aránya, akik szerint a devizahiteleket bármi áron meg kell szüntetni. A válaszadók többsége (53 százaléka) szerint viszont ésszerű keretek között kell megtalálni a devizahitelesek megsegítésének módját. A megkérdezettek közel negyede csak a leginkább rászorulóknak nyújtana segítséget, 9 százalék azonban egyáltalán nem tartja szükségesnek a devizahitelesek megsegítését.


Fotó: Kummer János

A kutatásból kiderül, még a fizetési nehézséggel küzdő adósok többsége sem támogatná a bajba jutottak feltétel nélküli megsegítését: 58 százalékuk csak egy ésszerű keretek között kialakított, vagy éppen a leginkább rászorulókat megcélzó csomagot támogatna. Közülük azonban többen (42 százaléknyian) vannak, akik a „bármi áron segíteni kell” elvet támogatnák. S mindössze 4 százaléknyian mondták, hogy nem kell mentőcsomag.

Ki állja a költségeket?

A mentőcsomagok kapcsán időről időre felmerülő kérdés, hogy ki viselje az ezzel járó költségeket, és hogy milyen mértékű állami szerepvállalásra lenne szükség. A kutatás eredményei alapján a lakosság ezen a téren is mértéktartó. A megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy minden érintettnek, azaz a bankoknak, adósoknak és az államnak egyaránt ki kell vennie részét a teherviselésből, 20 százalék szerint a terheket a bankoknak és az államnak közösen szükséges viselnie (az adósok nélkül). Mindössze 16 százalék azok aránya, akik minden költséget a bankokra hárítanának, a teljes mértékben állami finanszírozást pedig csak az emberek 1 százaléka támogatná.

A kutatás készítői szerint figyelemre méltó, hogy a jelenleg is fizetési gondokkal küzdők majdnem fele (48 százaléka) is a bankok, az állam és az adós közötti tehermegoszlást látja indokoltnak. Azaz a bajban lévő válaszadók is szükségesnek tartják a saját teherviselésüket is az adósmentésben. További 40 százalék szerint csak a bankszektornak és az államnak kell viselni a költségeket. Mindössze egy erős kisebbség, 11 százalék véli úgy, hogy kizárólag a bankoknak kell állniuk az adósmentés terheit – mutatott rá az elemzést készítő cég ügyvezetője, Sándorfi Balázs.

Fontosabb, hogy legyen munka

Azt is vizsgálták, hogy az emberek számára melyek lennének a legfontosabb gazdaságpolitikai célok, és hogy hol helyezkedik el ebben a rangsorban a devizahitelesek megmentése. A többség szerint a munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek teremtése a fő prioritás. Az összes megkérdezett 59 százaléka, a törlesztési gondokkal küzdők 64 százaléka szavazott erre.

A válaszadók szerint a devizahitelesek megmentése ennél kevésbé lényeges kormányzati feladat, amely a gazdasági növekedés beindításához és a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez képest is háttérbe szorul. Érdekes módon még a jelenleg fizetési gondokkal küzdők esetében is csak 15 százalék azok aránya, akik az adósmentést tartják a legfontosabb gazdaságpolitikai célnak.

Túlbecslik a tartozók számát

A felmérés egy meglepő adatra is felhívja a figyelmet. A lakosság ma jelentősen túlbecsüli a devizahitelek elterjedtségét: a válaszok alapján a devizahitellel rendelkező családok arányát az emberek 31 százalékra becsülik a valós 13 százalékkal szemben.

Ez különösen annak fényében érdekes, hogy az emberek többsége úgy is a mérsékeltebb, tehermegosztásos mentőcsomagot támogatja, hogy az érintettek számát a valós adat csaknem háromszorosára becsüli – emelte ki Sándorfi Balázs.