Brutálisan elszállt megint az államadósság

A júniusi adatok azt mutatják, ismét történelmi csúcsot döntött az államadósság.
Kapcsolódó cikkek

Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból az derül ki, hogy finoman szólva sem túl sikeres az államadósság elleni harc. A központi költségvetés bruttó adóssága ugyanis 22,238 milliárd forintra kúszott fel, ami az ÁKK statisztikái szerint az utóbbi évek legmagasabb száma.

Ez egyben azt is jelenti, hogy cirka 3 ezer milliárddal több az államadósság, mint amennyi a kormányváltáskor volt. Összehasonlításul: a magánnyugdíjpénztárak államosításával szintén háromezer milliárd forintnyi pénz került az államhoz. De úgy tűnik, sem az einstand, sem az egyre újabb sarcok nem hozták meg a várt eredményt.

A GDP-arányos hiányról majd egy hónap múlva jön ki az MNB adata, de valószínűleg ez a szám sem lesz túl fényes. Az első negyedévben az államadósság a GDP 82,2 százalékának felelt meg – a kormányváltáskor ennél alacsonyabban, 82 százalékon állt a mutató. A minisztérium a GDP-arányos hiányszám romlását átmenetinek ítélte.

A Portfolio pénzügyi szakújság viszont nem. Az első negyedévi adatok alapján azt írta: „A megugró államadósság-ráta azt mutatja, hogy a tartósan fenntartható pályához nem elegendő a költségvetési hiányt alacsony szintre vinni, a gazdasági növekedés, az árfolyam (és a kamatszint) is jelentős hatással van a dinamikára. Az első negyedévben ugyan már mutatott némi élénkülést a gazdaság, ám ez nem tudta kompenzálni, hogy a forint árfolyama gyengült, illetve hogy nettó hitelfelvevő volt az állam.”