Harmincezres elbocsátás a világ legnagyobb bankjánál

A Bank of America harmincezer alkalmazottját fogja kirúgni 2014-ig. Évente ötmilliárd dolláros megtakarítást várnak.
Kapcsolódó cikkek

Az előző héten még arról jelentek meg hírek, hogy a társaság jóval nagyobb mértékben, összesen 40 ezerrel csökkenti az alkalmazottak létszámát. A 287 ezer embert foglalkoztató Bank of America (BofA) bejelentése szerint azonban annál kevesebb, harmincezer munkahelyet szüntet meg.

Ugyanakkor a hétfőn bejelentett leépítés után további létszámcsökkentés is következhet, mert a cég egyben arról is tájékoztatott, hogy a működés átvilágítása folytatódik, októberben elkezdődik a második szakasz, a cél pedig az, hogy az átalakítás végére a jelenleginél karcsúbb és hatékonyabb szervezet épüljön ki.

A BofA közvetlenül a 2008 őszén kiteljesedett válságot megelőzően szerezte meg a Merrill Lynch befektetési bankot és a Countrywide ingatlanfinanszírozót, ami igen megterhelte, a válság eddigi legnehezebb szakaszát így csak az állam 45 milliárd dolláros tőkeinjekciójával sikerült átvészelnie. A talpra állás azóta sem sikerült, az idei első félévben 7,4 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a cég, elsősorban az amerikai ingatlanpiac folytatódó krízise miatt.

A BofA-részvények, amelyek január óta 48 százalékot estek, a leépítés hírére 1,8 százalékot emelkedtek.