Vegyük észre, ha a kollégánk depressziós

A depresszió a felgyorsult világ egyik népbetegsége. Nem feltétlenül vesszük észre, hogy a munkatársunk is ezzel a problémával küzd. Mutatjuk, melyek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kollégánk depressziós.

Levert, céltalanul bolyong a munkahelyén

A depresszióval küzdő kollégára jellemző lehet, hogy már reggel rosszkedvűen érkezik a munkahelyre. A tartóssá váló rossz hangulat egyik tünete lehet az alvászavar. Előfordulhat, hogy éjszaka többször felriad, ezért másnap mély karikákkal a szeme alatt, kimerülten jelenik meg a munkahelyén. Egyre többet késhet a munkahelyéről. Nincs kedve dolgozni, alig várja, hogy vége legyen a munkaidőnek.

Nehezen tartja a határidőket

Lelassulhat a munkavégzési ritmusa és csökkenhet a produktivitása. A mindennapos energiahiány miatt gyakran képtelen a határidők betartására, és napról napra tolja maga előtt a feladatokat. Attól, hogy úgy érzi, a hullámok összecsapnak a feje felett, egyre nehezebben hoz döntéseket, bizonytalanná válik, mintha nem is önmaga lenne.

Túl sokat nassol

A levert és hangulati labilitással küzdő embernek csökken a szerotonin-, vagyis az örömhormonszintje, ami szomorúságot és lehangoltságot okoz. Az örömtelenség érzését nassolással, esetleg túlzásba vitt szénhidrátfogyasztással próbálja meg kompenzálni. Ám a nassolás sajnos nem vezet jóra, mert a mértéktelen evés súlygyarapodást okoz, ami tovább ronthatja a depressziós ember hangulatát.

Mit tehetünk?

Első és legfontosabb lépés a megértés. Nehéz elképzelni ennél intimebb témát, így kellő diszkrécióval és empátiával kell viseltetnünk, ha látjuk, hogy a környezetünkben egyedül próbál valaki megküzdeni a démonjaival. A támogatásunk mellett azonban fontos leszögezni, hogy – a betegség súlyosságától függően – igazi megoldást csak egy hozzáértő szakembertől remélhetünk, így elengedhetetlen, hogy egy ponton őt is bevonjuk.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.