Elmajszoltunk egy balkonládányi árvácskát, és még élünk!

Mielőtt legyintenének egy nagyot, gyorsan elárulom: a virágevés nem a modern gasztronómia huncutsága, legalábbis  eredendően nem. Állítólag már Sissi királyné is kandírozott ibolyát ropogtatott könnyű desszert gyanánt a gödöllői királyi kastély kertjében, a zamatos turbolya elfeledett magyar fűszernövény, a lóhere és az akácvirág pedig az iskolás gyerekek kedvenc csemegéje.
Kapcsolódó cikkek

„Ez meg mi???”

„Na, ne! Ez itt ehető?”

„De jól néz ki, mikor lehet megkóstolni?”

Fotó: Berecz Valter

Amíg Halmos Monika gasztrobotanikus-tanácsadó, ehetővirág-szakértő a Gardenexpo nagyszínpada mellett, roll up-ja mögé bújva az előadás végére szánt kóstolókat próbálta összekészíteni, addig én alkalmi hoszteszként védelmeztem a pultra pakolt falatokat. Az arra járók figyelmét nem kerülte el a látvány, egyre több döbbent tekintetű vagy éppen érdeklődő emberi fej kúszott be a molinó mögé, néhány tálkát meg is kellett menteni a heves természetű, korgó gyomrú látogatóktól.

Dél van, ebédidő, leesik a vércukor.

Fotó: Berecz Valter

És akkor váratlanul nekem szegezték a nap kérdést:

Mégis mire jó az, ha virágokat eszünk?

Megszeppentem. Nagy zavaromban közöltem, várja meg az előadást, hátha megkapja a választ.

Fotó: Berecz Valter

Később már tudtam volna okosabbat is felelni, vagyis inkább visszapasszolni a labdát: miért teszünk majoránnát a húsra, minek locsolunk tökmagolajat a salátára, és egyáltalán, miért kell megsózni az ételt? A virágevés bizarr lehet, mert szokatlan, de valójában csak egy újabb ajtó, amit ki lehet nyitni a változatosabb táplálkozás felé. A megvilágosodás árvácskarágcsálás közben ért, amikor próbáltam rájönni, mire hasonlít az íze. Forgattam a nyelvemen a szirmokat, de szavak nem jöttek a számra.

Aztán Monika kisegített: árvácska íze van, ugye?Nem kell semmi boszorkányságra számítani, aki herpeszt kap tőle, az még véletlenül se igyon reggelire tyúkhúr smoothie-t, de az újdonságok kedvelőinek ki kell ezt is próbálni.

Fotó: Berecz Valter
Figyelem! A virágüzletekben árusított dísznövényeket szigorúan tilos megenni. Aki szeretné az étkezésébe beépíteni a virágokat, annak a saját gondozású kert vagy a balkonláda jelentheti az alapanyagok forrását.

A menü virágos palacsinta: tésztába kevert árvácskával, zamatos turbolyalevelekkel és ibolyával, töltelék gyanánt levendulás birs és rózsás cseresznyelekvár. Körítésként némi zöldsaláta: főleg gyógynövényekből, mint pásztortáska, cickafark, lándzsás útifű, de volt még a tálban tyúkhúr, ibolya levél és árvácska is. Látványnak nagyon vonzó, de tényleg kell egy kis idő, amíg az ember képes ételként gondolni a virágokra. Holott nem az alkotói válságba jutott séfek kényszeredett találmányáról van szó – magyarázza Halmos Monika, ez inkább amolyan vissza a gyökerekhez dolog, gondoljunk csak a bodza, az akác vagy akár a lóhere édes virágára.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Konklúzióként három dolgot mondhatok:

Fotó: Berecz Valter