Elrabolták a kórházból gyereküket, hogy megmentsék az életét

Szülei szerint meggyógyult azt az ötéves, agyrák miatt kezelt brit kisfiú, akit szülei elraboltak egy brit kórházból, hogy az orvosok tanácsa ellenére Csehországba vigyék kezelésre.
Kapcsolódó cikkek

A gyermek édesapja, BrettKing a Sun című brit bulvárlapnak árult el, hogy fia, Ashya legfrissebb leletein nem volt nyoma tumornak, „csodaként” jellemezve a gyerek gyógyulását. „Ezzel igazolást nyert minden, amit tettünk érte” – jelentette ki az apa, aki feleségével együtt azután került a brit sajtó figyelmébe, hogy a szülők az orvosok beleegyezése nélkül elvitték a fiút az őt kezelő brit kórházból, és ez a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük kiskorú veszélyeztetése miatt, majd mindkét szülőt pár napra őrizetbe vették Spanyolországban, ahova a gyerekkel együtt mentek.

„Megmentettük az életét” – jelentette ki most az anyuka, Naghmeh King a Sunnak, aki szerint olyan „csoda történt, amire nem számítottunk”. Brett King a bulvárlapnak nyilatkozva kikelt a brit társadalombiztosítási intézet (NHS) ellen, kijelentve, hogy ha rájuk bízták volna a gyereküket, biztosan nem élte volna túl a kezelést.

 Ashya King a protonterápia befejezésekor Prágában
Fotó:Europress 

Ashyánál medulloblastomát diagnosztizáltak, a gyermekkorban előforduló rosszindulatú agydaganatok leggyakoribb típusát. Az angliai Southampton kórházának sebészei tavaly júliusban sikeresen eltávolították a tumort, majd a kisfiú augusztusban újabb agyműtéten esett át. A beavatkozások következtében Ashya képtelen volt beszélni és egyedül enni vagy inni.

A daganat kiújulásának megakadályozása érdekében a szülők azt akarták, hogy fiúk protonnyalábos kezelést kapjon, amelyet a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) nem biztosít Nagy-Britanniában, bár a beavatkozást igénylő pácienseket átirányítja más országokba. Ezt végül egy prágai magánklinikán kapták meg, ahol tavaly októberben fejeződött be a gyerek kezelése. Amit egyébként az NHS fizetett. 

A southamptoni kórház a szülők nyilatkozata után közölte, hogy még mindig azon a véleményen vannak, hogy a protonterápia semmivel sem volt hasznosabb, mint az általuk preferált kezelési mód. Szerintük a protonterápia semmivel sem növelte meg a gyerek túlélési esélyeit. Azt még spanyol orvosai is elismerték, nincsen garancia arra, hogy a rák nem fog visszatérni.