Évi hárommillió ember életét menthetnék meg

A születés előtti és utáni anyai és gyermeki ellátás minőségjavításával rengeteg tragédiát el lehetne kerülni. Ha fejenként nézzük, nem is kerülne sokba.
Kapcsolódó cikkek

Majdnem hárommillió gyermek és anya élete lenne megmenthető évente a világon 2025-ig, ha évente fejenként egy dollárt (223 forint) költenének a jobb minőségű ellátásra – állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.

Mintegy nyolcezer újszülött hal meg naponta a világon, körülbelül hétezren születnek halva, ez évente 2,9, illetve 2,6 millió életet jelent egy nagy léptékű statisztikai elemzés szerint, amely 195 ország adatai alapján készült, és a The Lancet brit orvosi hetilap friss számában jelent meg.

Emellett a várandóssággal és a szüléssel összefüggő szövődményekben mintegy 250 ezer nő hal meg évente. Ezeknek a halálozásoknak a nagy részét meg lehetne előzni jobb minőségű terhesgondozással és szüléskíséréssel – vélte Joy Lawn, a tanulmány egyik szerzője, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa.

Öt országban hal meg az újszülöttek fele

A kutatók a születés előtti és utáni anyai és gyermeki ellátás 90 százalékos minőségjavításának költségét az egész világon 2025-ig nagyjából 4,1 milliárd euróra (1200 milliárd forint) becsülték. Ebből a pénzből 1,9 millió újszülött és 160 ezer anya életét lehetne megmenteni, illetve 820 ezer halva születést lehetne megelőzni évente 2025-ig.

Az anyai és gyermekellátás színvonalát elsősorban a várandósság alatti vizsgálatok javításával, a helyes táplálkozás támogatásával, a szülés gondosabb kísérésével, a szoptatás elősegítésével és a fertőzések megelőzésével lehet emelni.
A tanulmány szerint a világon évente az újszülöttek fele öt országban hal meg: Indiában (779 ezer), Nigériában (276 ezer), Pakisztánban (202 ezer), Kínában (157 ezer) és a Kongói Demokratikus Köztársaságban (118 ezer).