35 fölött sem rizikósabb a babavárás

Nem nagyobb a kockázata a 35 év feletti szülésnek, mint a fiatalabb korinak egy amerikai egyetemi kutatás szerint. A Down-kór valamivel gyakoribb, való igaz, de ennyi a veszély, nem több. Az orvosok jó része a fiatalkori szülést támogatja. Lehet, hogy ok nélkül.
Kapcsolódó cikkek

Az egyetem munkatársai 76 ezer kismama ultrahangfelvételeit és nőgyógyászati adatait tanulmányozták. Az eredményekből kiderült, hogy a 35 éves kor fölött szülő nők gyermekeinél 37 százalékkal, alacsonyabb volt a testi fogyatékosságok valószínűsége, mint fiatalabb társaiknál. Czeizel Endre a számot kissé magasnak találja, de nem kételkedik az eredményben. Ők is éppen most fejeztek be egy, az amerikaival azonos kutatást, amely hasonló eredményt hozott.

Magyarországon átlagosan 30 évesen szülnek a nők, de az egyetemet, főiskolát végzetteknél ez az életkor még inkább kitolódik. Jó hír viszont, hogy az idősebb korban gyermeket vállaló nők gyermekei okosabbak. Péterfi Judit riportja.

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Otthon vagy kórházban?

S ha terhesek vagyunk, otthon vagy kórházban szüljünk? Kezd teljesen összekavarodni a kórházi-otthoni szülés összehasonlításában végzett kutatásoknak akár csak a statisztikai adatmennyisége is. Mert a legújabb kutatások azt mutatják, az otthonszülés kockázatosabb. Amerikában. Ahol lazább a törvényi előírás, így több komplikáció fordulhat elő. Ráadásul a vizsgálat nem közvetlenül a szülésből eredő kockázatokat nézte, hanem a szülés utáni négyhetes időszakot. Ebben a relációban az otthonszülés négyszer olyan kockázatos volt, mint a kórházi (elég sok, 14 millió szülés értékelésével). Egy 2013-as holland kutatás (ott szigorúbb szabályok betartásával lehet csak otthon szülni) ellenben azt hozta ki, hogy a már egyszer szült, és alacsony rizikófaktorú szülők esetében az otthonszülés kevésbé kockázatos, mint a kórházi. De volt már olyan kutatás is, amely hajszálra megegyező eredményt mutatott ki a kórházi és az otthoni születés esetében is.

Az biztos, aki kórházban szül, és nem óhajt az intézményesült korrupció (köznapi nevén hálapénz) szolgálatába állítani további forrásokat, eléggé megszívja.