Meglepő felfedezés: így hatnak a szívre az energiaitalok

A főleg a fiatalok körében népszerű koffeinbombák eddig kevésbé ismert mellékhatására derítettek fényt német kutatók.
Kapcsolódó cikkek

A koffeinnel felturbózott energiaitalok megváltoztatják a szívverés módját – állítják a Bonni Egyetem kutatói a BBC beszámolója szerint. Kutatásuk során 17 embert vizsgáltak meg egy órával azt követően, hogy elfogyasztottak egy energiaitalt.

A szív összehúzódásai erőteljesebbek lettek a bevitt serkentőital hatására. Eddig nem tudtuk pontosan, milyen hatással vannak az energiaitalok a szívműködés funkcióira – szögezte le Jonas Dorner, a kutatás egyik vezetője. Ezekben a termékekben háromszor annyi koffein van, mint más hasonló innivalókban, például a kávéban és a kólában.

A nagy koffeinbevitelnek számos ismert mellékhatása van – tette hozzá. Ilyen a gyors szívverés, a remegés, a vérnyomás növekedése, illetve – a legsúlyosabb esetekben – az agyvérzés vagy a hirtelen, váratlan halál.

Gyerekek inkább ne

A kutatók olyan italt adtak a kísérleti alanyoknak, amely 100 milliliterenként 32 milligramm koffeint, továbbá 400 milligramm taurint tartalmazott. Utóbbit a fizikai teljesítőképességet javító anyagok között tartják számon, hatását a szívizom működésének befolyásolásán keresztül fejti ki.

A kutatás szerint a bal szívkamra, amely az érrendszerbe pumpálja a vért, keményebben húzódott össze egy órával azt követően, hogy a kísérleti alany megitta az energiaitalt. Bebizonyítottuk, hogy az energiaital-fogyasztás rövid távon hatást gyakorol a szív összehúzódó-képességére – summázta a kutatás végkövetkeztetését Dorner.

Azt nem tudják pontosan, hogy ez az erőteljesebb szívösszehúzódás miként befolyásolja az emberek napi tevékenységét vagy atletikus képességeit. Szintén nem ismert, milyen hatással lehet mindez a szívbetegségben szenvedőkre. A kutatók mindenesetre azt tanácsolják, hogy a szívritmuszavarokkal küszködők és a gyerekek ne fogyasszák ezeket a termékeket.

A tiltás nem jó megoldás

Korábban a Hír24-nek Zacher Gábor is nyilatkozott az energiaital-fogyasztás káros hatásairól. A toxikológus szerint a túlzott koffein- és energiaital-fogyasztás súlyos károkat okozhat a szervezetnek. A megoldás azonban nem a tiltás, hanem a mértékletesség.

Az energiaital akkor válhat veszélyessé – véli a szakember -, ha valaki más tudatmódosítókkal, alkohollal, droggal, nyugtatószerekkel használja együtt, vagy egyiket a másik után issza.

Azt is megírtuk már, hogy az energiaital szétolvaszthatja a fogakat.