Az alma és a saláta a legmérgezőbb?

Kevesen vásárolnak Magyarországon biotermékeket, melynek oka egyrészről az instabil anyagi helyzet, másrészről a kevés információ.
Kapcsolódó cikkek

A biotermékek nagy része drágább a nem-bio zöldségnél, vagy gyümölcsnél, ennek is köze lehet ahhoz, hogy hazánkban kevesebben vásárolják ezeket a termékeket. A többség tehát a hagyományos úton termesztett termékekre voksol, ezek közé időközönként egyszer-egyszer permetezett darabok is beletartoznak. Éppen ezért fontos, hogy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatóságának szakemberei rendszeresen ellenőrizzenek.

Simon Gergely környezetkémikus, a Kultúrpart Hírcsatornának elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt 5 évben közel 20%-kal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya. Aggodalomra adhat okot az is, hogy egyre több termékben mutatható ki többféle hatóanyag. Volt olyan termék, melyben összesen 29-féle permetszer volt jelen, igaz, mind az egészséges határérték alatt. A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy míg a hazai gabonafélék és zöldségek 80%-ában nem volt kimutatható a permetszer, addig a külföldről behozott gyümölcsök több, mint 65%-a, a zöldség 46%-a szennyezett volt. Főleg a kajszibarack, az alma és a körte, a zöldségek közül pedig a saláta, a parika és a paradicsom, valamint az uborka mintákban találtak a szakértők vegyszermaradékot.