Jogerősen két év felfüggesztettet kapott a négyéves kislányt tűzforró kisbuszban felejtő sofőr

A több mint ötven fokos kisbuszban felejtett Inez három nappal később meghalt.

Jogerősen két év felfüggesztett fogházra ítélte a Szolnoki Törvényszék azt a T. Istvánt, aki 2022 nyarán egy tűzforró kisbuszban felejtett egy négyéves kislányt, Tomajmonostorán.

Az 50 fokos utastérben Inez hőgutát kapott, eszméletlen állapotban találtak rá, hét órával később. A kislány pár nappal később, a kórházban meghalt.

Tóvizi Ádám Péter, a Szolnoki Törvényszék szóvivőjének közleménye szerint a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében bűnösnek talált férfi jogerősen is 450 ezer forint pénzbüntetést kapott és 5 évre eltiltották a személyszállítási tevékenységtől is.

Az 57 éves, kunhegyesi buszsofőr 2022. június 7-én, 7 óra 30 perckor, Tiszaderzsen vette fel a négyéves kislányt az autóbuszra, azért, hogy a tomajmonostorai óvodába vigye. A Tomajmonostorán lévő általános iskolánál leszálltak a buszról az ott tanuló gyermekek.

ugyeszseg.hu

A vádirat szerint a sofőr ezután nem állt meg az óvoda előtt, hanem az autóbuszon akkor már egyedüli utasként lévő kislánnyal egy közterületen lévő, fedetlen parkolóba hajtott. A sofőr nyolc óra tájban, csukott ajtókkal és ablakokkal, lezáratlan állapotban elhagyta az autóbuszt, anélkül, hogy kellő alapossággal átvizsgálta volna az utasteret, így nem vette észre, hogy a négyéves kislány még mindig a buszon tartózkodik.

Kapcsolódó
Állítja a 4 éves kislányt tűzforró buszon hagyó sofőr, nem kapott pontos utaslistát, 1 év 10 hónapot kértek rá
Több mint ötven fok volt a buszon, amikor délután rátaláltak az ájult kislányra a második sorban. A hőgutát kapó ovis három nap múlva meghalt. Azt állítja a buszsofőr, hogy minden tőle telhetőt megtett.

Az autóbuszban a levegő hőmérséklete a nap folyamán felforrósodott, és az utastér levegőtlenné vált, így a kislány elvesztette az eszméletét. Amikor 14 óra 45 perc körül rátaláltak a vezető ülés mögötti második üléssoron fekvő gyermekre, az autóbuszban már több mint 50 °C volt.

Az autóbuszban eltöltött idő alatt a gyermeknél a szélsőséges meleg miatt hőguta és többszervi elégtelenség alakult ki, melyek következtében három nap múlva meghalt.A férfi az elsőfokú tárgyalás végén azt mondta az utolsó szó jogán, hogy

Azért nem zártam be a busz ajtaját, mert nekem azt mondták, hogy a kulcsot hagyjam benne, hiszen a sofőrje, Imre majd az uzsonnát azzal viszi tovább.

A férfi két év fogházbüntetést és pénzbüntetést kapott, de a büntetését öt év próbaidőre felfüggesztették első fokon. Az ügyészség letöltendő szabadságvesztésért, míg T. István és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Szolnoki Törvényszék helyben hagyta az ítéletet, így az jogerős.