Oroszországban került elő a kémkedésért elítélt, szökésben lévő Kovács Béla

Honfitársai véleménye miatt mentegetőzött egy nyilvános rendezvényen, akiket szerinte megtéveszt a nyugati média.

Oroszországban bukkant fel váratlanul Kovács Béla, a Jobbik egykori európai parlamenti képviselője, akit 2022-ben a Kúria jogerősen 5 év fegyházra ítélt. A vád szerint a magyar politikus 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit, és kedvezzen az orosz érdekeknek.

A Meduza a heti hírösszefoglalójában említette meg pénteken, hogy a KGBéla néven elhíresült jobbikos politikus egy csütörtöki fórumon szólalt fel nyilvánosan, amelyet az Ukraina.ru című orosz propagandalap szervezett, a címe pedig az volt, hogy

 Oroszországban akarok élni.

A lap beszámolója szerint a felszólalók között volt Marja Butina orosz parlamenti képviselő, aki az oroszországi „ideológiai bevándorlást” egy régi hagyomány részeként értelmezte, amely a vallási háborúk elől az Orosz Birodalomba menekülő német telepesekig nyúlik vissza.

Kovács Béla felszólalásában a lap szerint arra kérte az oroszokat, hogy ne vegyék zokon honfitársainak az országukról alkotott véleményét, mondván, hogy nagyban megtéveszti őket a nyugati média.

Vlagyimir Putyin orosz elnök két hónappal ezelőtt rendeletben egyszerűsítette az Oroszországba irányuló bevándorlás szabályait azoknak a külföldeknek, akik azért akarnak Oroszországba költözni, hogy a hazájukban uralkodó „neoliberális ideológiától” meneküljenek.

A lap azt írja, hogy a Kommerszant beszámolója szerint „van kereslet” a programra, amely hivatalosan szeptember 1-jén indult, de azt nem részletezték, hogy, hogy eddig hány külföldi élt a lehetőséggel. A rendezvényen, ahol a Magyarországról az ötéves fegyházbüntetése elől elmenekült Kovács Béla is felszólalt, mindenesetre elhangzott, hogy a legtöbb leendő migráns állítólag egész családjával tervez Oroszországba költözni, számuk pedig hamarosan elérheti „több ezer főt”.

Kovács Béla ellen Magyarországon tavaly adtak ki újabb elfogatóparancsot, egyelőre sikertelenül. Arról már korábban is hallani lehetett, hogy valószínűleg Oroszországba menekült, miután nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem.

Címkék: