Republikánus szenátorok küldöttsége aggódik Budapesten hazánk orosz és kínai kapcsolatai miatt

A demokratikus intézményrendszer folyamatos eróziója miatt figyelmeztettek Donad Trump hazánkba látogató párttársai.

Amerikai republikánus szenátorokból álló küldöttség érkezett kétnapos látogatásra Magyarországra, akik aggodalmukat fejezték ki hazánk Oroszországgal kialakított elmélyülő függőségi viszonya és kiterjedt kapcsolatai, valamint a demokratikus intézményrendszer folyamatos eróziója miatt – derült ki az amerikai nagykövetség közleményéből.

Magyarország folytatólagosan figyelmen kívül hagyja a szövetségesei és partnerei növekvő aggodalmát a Kínával elmélyülő kapcsolatai miatt is

– hívták fel a figyelmet, hozzátéve, „közös érdekünk, hogy országaink szorosan együtt dolgozzanak” és felszólították hazánkat, hogy hallgasson a szövetségei aggodalmaira, és ennek megfelelően cselekedjék.

Az amerikai szenátori delegációt Jerry Moran vezeti, és tagjai között van Susan Collins, John Cornyn, John Boozman és John Hoeven – a küldöttség tagjai tehát a közlemény alapján egytől egyig republikánus szenátorok.

A közlemény szerint az október 3-4 közötti látogatáson a vezető republikánus politikusok magyar civilszervezetek képviselőivel találkoztak, és ezután fejezték ki növekvő aggodalmaikat a fenti témákban.

A látogatás célja volt, hogy a küldöttség magyar kormányzati szereplőkkel és a civil társadalommal érintkezzen.

Volt már februárban is  egy hasonló látogatás. Amint a 444.hu felidézte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor több mint egy nap után reagált arra, hogy a Magyarországra látogató kétpárti szenátusi küldöttség csalódottságát fejezte ki, mert a magyar kormánypártból senki nem akart velük találkozni.