Illegális gumilerakatok: négy nyomozás, egy gyanúsított

Az ügyeket még nem egyesítették, vádat sem emeltek.

Mivel Lenti, Sorkifalud, Nagykölked és Devecser településeken illegálisan, nagy mennyiségben helyeztek ki gumiabroncs-hulladékokat, Tompos Márton (Momentum) arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt:

Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész helyettese válaszolt. Azt írta, hogy a Nagykölkeden és Sorkifaludon hagyott gumiabroncsok ügyében a körmendi, a devecseri gumilerakat miatt az ajkai rendőrök a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytatnak büntetőeljárást. Ezek az ügyek felderítési szakban vannak, így a nyomozásokra vonatkozó adatokról a nyomozó hatóság irányítója adhat tájékoztatást.

A Lenti településen elhelyezett gumiabroncsok miatt a helyi rendőrök folytatnak büntetőeljárást. Ez már vizsgálati szakban van, a bűntett megalapozott gyanúját közölték egy gyanúsítottal. A hatóság adatokat gyűjtött, tanúkat hallgatott ki, okiratokat és igazságügyi környezetvédelmi szakértői véleményt szerzett be, de a valósághű tényállás megállapításához további tanúkihallgatások, okiratok beszerzése és elemzése szükséges, így a nyomozás befejezésének időpontja még nem határozható meg. Emiatt a felsorolt ügyeket egyelőre nem egyesítették, vádat sem emeltek.

Vissza a feladónak

Tompos Márton tavaly kezdett országjárásba, Lenti, Devecser, Nagykölked és Sorkifalud illegális gumilerakatait ő tette térképre. Azt állította, a négy lerakat között Rogán Antal államtitkárának a bátyja volt a kapocs a Fideszhez, ugyanis több szálon kötődik hozzá a környezetszennyezést okozó cég.

Az ellenzéki politikus aggasztónak nevezte, hogy a fideszes vezetők mindig azt mondják, nincs baj a környezetvédelemmel, csak sohasem az ő kertjük végébe rakják az illegális szemetet. Ezt orvosolta, amikor Orbán Viktor felcsúti háza elé is vitt az illegális gumiszemétből.

A »nagyságos uraknak« is házhoz visszük az illegális gumilerakatok problémáját

– írta akkor a Facebook-oldalán. A politikus egyik videójában tavaly megszólalt egy nagykölkedi lakos is, aki szerint az elmúlt években több tízezer köbméter abroncsot raktak le engedély nélkül. Pert indított, hiába.