Ügyészség: „Magyar Péter a valóságnak nem megfelelő állításokat fogalmazott meg”

A Völner-Schadl-ügyben.

Közleményben reagált a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Magyar Péter hétfői sajtótájékoztatójára, amelyben a politikus bejelentette, hogy a Völner-Schadl-ügyben felülvizsgálati indítványt nyújt be az ügyészség nyomozást megszüntető határozatával szemben.

A vonatkozó jogszabályok és a következetes gyakorlat alapján feljelentőnek az a személy minősül, aki az ügyészségnél vagy a nyomozó hatóságnál az eljárás alapjául szolgáló feljelentést megteszi. Dr. Magyar Péter a volt igazságügyi miniszter hangfelvételét érintő ügy nyomozásával összefüggésben nem tett feljelentést. Magyar az eljáró ügyészség idézésére – többszöri egyeztetést követően – tanúként jelent meg. Az ügyben az ügyészség a nyomozást nem a dr. Magyar Péter által a mai sajtótájékoztatón megnevezett személy feljelentése alapján rendelte el

– írta az ügyészség, hozzátéve, hogy azon állítása sem felel meg a valóságnak, amely szerint az ügyészség azért nem őt tekintette feljelentőnek, hogy az iratok tartalmát így ne ismerhesse meg. „Az eljárásjogi törvény alapján a sértettnek nem minősülő feljelentő az iratokba nem tekinthet bele, csak a megszüntető határozatot kézbesítik a részére” – írta az ügyészség.

Magyar szerint az ügyészség itt trükközött, ugyanis Tényi Istvánt ismerték el feljelentőnek, nem őt magát, aki nyilvánosságra hozta a Varga Judit akkori igazságügyi miniszterrel készült hangfelvételét és bement vallomást tenni az ügyészségre.

Magyar azt is kifogásolta, hogy miért az az a Fővárosi Nyomozó Ügyészség végezte a nyomozást a hangfelvételen elhangzott állítások ügyében, amely az alapügyben az előkészítő eljárás felügyeletét végezte.

Erre a következőket reagálta a KNYF: A büntetőeljárási törvény meghatározza, hogy mely esetben melyik nyomozó hatóság, illetve ügyészség járhat el. Mivel ezen ügyben kizárási ok nem merült fel, kizárás iránti indítvány nem érkezett, így a törvény szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Nyomozó Ügyészség járt el.

Magyar Péter azt ígérte, hogy kedden hozza nyilvánosságra a felülvizsgálati indítványát.

Kapcsolódó
Mi mindent hagyott ki az ügyészség a Völner-Schadl-ügy vádiratából?
Már Magyar Péter színre lépése előtt is látszott, hogy a Völner-Schadl-ügy vádirata nincs összhangban a több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati irattal. Varga Judit volt férje mára ígért bizonyítékokat a manipulációra.