A MÁV messze alulmúlva önmagát új késési rekordot állított fel a csigavonalon

A Mátészalka Leaks pár éve szerzett hírnevet azzal, hogy csigajelmezben lefutották a Mátészalka-Debrecen között járó vonatot.

A Mátészalka Leaks elnevezésű csoport pár éve szerzett hírnevet azzal, hogy csigajelmezben lefutották a Mátészalka-Debrecen között járó vonatot. Közel egy éve pedig elkezdték feljegyezni azt is, hogy mennyit késnek a vonatok a szakaszon.

Felméréseik szerint a MÁV idén júniusban szép rekordot adott át a múltnak: a múlt hónapban 4529 percet késtek az ezen a vonalon járó vonatok. Eddig az állami vasúttársaság 2023 decemberi teljesítménye tartotta a csúcsot 2985 perc késéssel. Az atv.hu azt írja, hogy a vonatok a legjobb esetben 102 perc alatt teszik meg a mindössze 78 kilométeres vonalon az utat, ami úgy 45 km/órás sebességet jelent.

A vonalon tapasztalható késéseket az okozza, hogy maga a vasút és a rajta közlekedő személyvonatok is elavultak, ami miatt több helyen is 20 km/órára korlátozták a maximum sebességet. A Mátészalka Leaks évek óta próbálja elérni, hogy MÁV újítsa fel a szakaszt, de aktivizmusuk mindeddig süket fülekre talált a Lázár János minisztériuma alá tartozó állami vállalatnál.