Börtönben marad Óbuda korrupcióval gyanúsított alpolgármestere

Czeglédy Gergő letartóztatását három hónappal, október 20-ig hosszabbította meg a bíróság.

Börtönben marad Czeglédy Gergő, Óbuda MSZP-s alpolgármestere, valamint az az önkormányzati cégvezető is, akit még júniusban tartóztattak le az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben – értesült a 24.hu.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint a két gyanúsított letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság három hónappal, 2024. október 20-ig hosszabbította meg. Kovács Katalin, a KNYF szóvivője kérdésünkre közölte, az eljárásban továbbra is tíz gyanúsított van. Az alpolgármestert minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, az önkormányzati cégvezetőt pedig ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítják.

Az ügyészség korábban több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzat épületében is kutatást és lefoglalást végzett. A gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A nyomozó ügyészség a korábban kihallgatott öt emberrel szemben vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, melyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított pedig, akik a „strómancégek” ügyvezetői voltak, bűnsegédként követtek el.

Az ügy szereplőiről nem sokat tudni. Bár az óbudai önkormányzat a honlapján közzétette az ügyészség által lefoglalt cégek szerződéslistáit, ám a történtek ezek alapján is meglehetősen homályosak. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a lefoglalt iratok közt a Pannon Park Forest Kft. szerződéseit is lefoglalták. A cég korábbi tulajdonosáról lapunk korábban megírta, hogy március elején letartóztatták. Z. Zsolt ügye összefügg azzal a tavaly novemberi NAV-os bejelentéssel, amelyből kiderült, hogy a többi között egy ritka Ferrarit és egy Lamborghini Urust foglaltak le egy „számlagyár” felgöngyölítése során. Az egyik autó csomagtartójából 1,1 millió euró került elő.