Orbán ismét megemelte a miniszteri fizetéseket, van, aki már 6,3 milliót keres

Az eddig ötmillió forintot kereső Lantos Csaba és Nagy Márton fizetése 27 százalékkal, 6,3 millió forint fölé nőtt, a többi miniszternek be kellett érnie a tavalyi átlagbéremeléshez illeszkedő 14 százaléknyi növekedéssel és bő 3,5 milliós járandósággal. Orbán Viktor havi jövedelme meghaladja a 6,5 millió forintot.

Július 1-jével ismét emelkedtek a miniszteri fizetések: az addig havi 3 millió 94 ezer forintot keresők – így a kormány legtöbb tagjának – bruttó bére 3 millió 534 ezer forintra nőtt, vette észre a 24.hu.

Három tárcavezető, Csák János kulturális és innovációs, Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter volt jogosult 5 millió forintos fizetésre, ez az összeg most

6 millió 362 ezer

forintra gyarapodott.

Viszont már csak két miniszter kapja a kiemelt díjazást, az új kulturális miniszternek, Hankó Balázsnak be kell érnie a 3,5 milliós illetménnyel. Ez annyiban érhető, hogy államtitkárként 2 millió 321 ezer forintot keresett, onnan lépett elő miniszterré Csák júniusi lemondását követően, és amíg elődje számos nagy gazdasági társaság vezetőjeként dolgozott korábban (volt a Mol-csoport és a T-Mobile Magyarország elnöke is), az egyébként gyógyszerész végzettségű Hankó ilyen piaci múlttal nem dicsekedhet.

A 6,3 milliós kiemelt miniszteri bér – az eddig 4 millió 178 ezer forintot kereső – Orbán Viktor júliustól immáron 4 millió 771 ezer forintos miniszterelnöki fizetését is meghaladja – bár valójában a kormányfő keres többet, mert az 1 millió 767 ezer forintos képviselői tiszteletdíjra is jogosult, míg a legjobban kereső miniszterei vele ellentétben nem országgyűlési képviselők. A miniszterelnök jövedelme így tehát az eddig valószínűsítettnél is több,

havi bruttó 6 millió 539 ezer forint júliustól.

Nőttek az államtitkári fizetések is: az eddigi 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezerre – ez 14 százalékos emelésnek felel meg, ahogy az alap miniszteri fizetés is ennyivel emelkedett.

Az eddig az ötmilliós fizetési kategóriában lévő miniszterek viszont 27 százalékos emelésnek örülhettek

– csak találgathatunk, hogy azért, mert náluk tavaly nem volt béremelés, miközben a „mezei” miniszterek járandóságát 17,5 százalékkal növelték.

Bár az ötmillió forintos bérplafon csak az állami cégvezetőkre vonatkozik (és ha több állást vállalnak, náluk is megkerülhető), a politikai vezetőkre nem, eddig úgy tűnt, hogy a kormányfő a miniszterek esetében sem akarja átlépni ezt a lélektani határt. Ez azonban már nincs így, ami azzal jár, hogy Lantos és Nagy Márton évi bruttó 76 millió forintot kereshet az Orbán-kormány tagjaként.

A miniszterek és államtitkárok illetményét egy ideje nem törvény vagy más jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében. Orbán Viktor él is ezzel a jogával:

A miniszteri fizetések alakulásáról egyébként ezúttal is közérdekű adatigénylésben érdeklődtünk még július elején a Miniszterelnöki Kabinet- és Kormányirodánál, az egyszerű adatsor kiadására rendelkezésre álló 15 napos határidőt azonban meghosszabbították, majd annak lejárta előtt végül (visszadátumozva) közzétették az adatokat a kormányzati honlapon – ezt a minden eleganciát nélkülöző megoldást nem először süti el a kormányzat ebben az ügyben.