NER-es cégek több tízmilliárd adóforintért kötöttek irodabérleti szerződéseket a MÁV-val

Lázár János nem sokkal a szerződések megkötése után döntött úgy, hogy betiltják az otthoni munkavégzést az állami vasútnál.

A Lázár János alá tartozó MÁV közel 30 milliárd forint értékben kötött irodabérleti szerződést három NER-es céggel, méghozzá úgy, hogy az egyik közülük nem olyan rég még az állami vasút tulajdona volt – írta a a MÁV nyilvános szerződéslistájában kutakodásból született cikkében a Magyar Hang. Majd nem sokkal az üzletek megkötése után döntött úgy a közlekedési és építési miniszter, hogy betiltják az otthoni munkavégzést a cégnél.

Az állami vasút és a szolnoki telephelyű MÁV Vagon Járműjavító ZRT. közötti nettó 24,7 milliárdos ingatlanhasználati szerződés úgy született, hogy az utóbbi 100 százalékban állami tulajdonban volt 2023-ig, amikor a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonába került.

A vagyonkezelő céget maga Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter alapította, ma a Solva II. Magántőkealap birtokában van. A Solva II végső haszonélvezői ismeretlenek, de a Forbes szerint a magántőkealap vagyonát a Gran Private Equity kezeli, ami Hernádi Zsoltnak, a Mol vezérigazgatójának az érdekeltsége.

A Hang a cégnyilvántartásban azt találta, hogy az új többségi tulajdonost idén április 30-án jegyezték be a járműjavító vállalatba, és

a lap szerint talán nem a véletlen műve, hogy a Lázár által irányított MÁV pont ezen a napon kötötte a több tízmilliárdos szerződéscsomagot a frissen a NER-es körbe bekerülő céggel.

Ennek az üzletnek az esetében nem tudni, hogy a vasúttársaság pontosan milyen ingatlanok bérletéről állapodott meg, mert a szerződéslista ezt nem nevesíti.

Farkas Norbert / 24.hu

Jelentős adóforintokból fizetett tétel az az irodabérleti szerződés is, amit a MÁV-csoport a Dévai Center használatára kötött 2026 végéig. Ebben az ügyletben 3,4 milliárd forintos szerződést kötöttek a Harsánylejtő Kft.-vel, ami közvetett tulajdonosán, a BIF Nyrt-n keresztül a Schmidt Mária kormánybiztos és az Ungár-család érdekeltségének számít. A lap úgy tudja, hogy

a home office-ról irodai munkára visszahívottak többségét ebbe a XIII. kerületi irodaházba költöztetik.

Másoknak a régi Telekom-székházban találtak helyet, a MÁV itt egy 2027 májusáig érvényes, 2,1 milliárd forint összértékű szerződést kötött a Wing Holding egyik leánycégével.

Mindemellett, mint ahogyan azt korábban a sajtó már kiderítette, a MÁV részlegeit a kormány tervei szerint hosszú távon a jelenleg épülő Budapart irodakoplexumba költöztetnék majd. Emögött a legnagyobb befektetők szintén NER-es csúcsvállalkozók, elsősorban Tiborcz István, a miniszterelnök veje és Garancsi István.

Egy olvasó jelezte a lapnak a cikk megjelenése után, hogy a MÁV a Budafoki úton fekvő Agrober-székházba is elköltöztet több igazgatási osztályt, azonban a vasút egy korábbi közleménye szerint ezt térítésmentesen használhatják.

Kapcsolódó
Válasz Online: az utóbbi 35 év legnagyobb ingatlanmutyijában a kormány 580 milliárdot fizet titokban Tiborczéknak
A teljesen közpénzből finanszírozott irodaházügyletek eladói közt Tiborcz István és Garancsi István és Balázs Attila is szerepel.