Válasz Online: 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy Ádám–Szíjj-köréhez tartozó magántőkealapok

A Válasz Online cikke szerint ebből a pénzből kettőnél is több budapesti metróvonal épülhetne. 

Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, illetve Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – szúrta ki a Válasz Online a 2023-as évről szóló pénzügyi jelentésekben.

Mészáros és Szíjj esetében összesen négy alapkezelőt és 26 darab alapot vettek figyelembe, a kormányfő veje környékére három alapkezelőt soroltak – 12 kezelt alappal –, a jegybankelnök fiának baráti csapatához pedig 14 alap tartozik. Mészáros Lőrinc érintett alapjai 770 milliárd forintot érnek, Szíjj László titkos pénztárcájában 79 milliárdot találtak, a Tiborcz-üzletek körül feltűnő magánalapokban 487 milliárdnyi vagyon halmozódott fel, a Matolcsy Ádám-féle ősközösség pedig 116 milliárdos extrapénzt tudhat magánál – írja a lap.

Ez összesen 1452 milliárd forint. A Válasz Online cikke szerint a „NER-csúcsragadozók” magántőkealapjaiban most parkoló 1452 milliárnyi vagyonból kettőnél is több budapesti metróvonal épülhetne.

A lap megjegyzi: Az 1452 milliárd forint eredetének nagy részéről sok tudásunk nem lehet, újságírói eszközökkel lényegében kideríthetetlen, hogyan került ennyi pénz a kormányközeli üzletemberek kezelésébe. Azt sem lehet tudni 100 százalékos biztonsággal, hogy ennek a vagyonnak ők maguk lennének a tulajdonosai, hiszen a magántőkealapok befektetőinek anonimitását törvény biztosítja.

A Válasz Online cikkében a Primefund Befektetési Alapkezelőről is részletesen ír. A cég 2023-as mérlegében, illetve a kiegészítő dokumentumokban sehol nem szerepel az ide tartozó immár nyolc magántőkealap nettó eszközértéke. A Primefundról annyit tudunk, hogy 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a Mészáros-csoport ügyvédje, egyben a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány / KESMA) alapítói jogait is gyakorolja. Megjegyzik: a Primefund által kezelt nyolc magántőkealap épp gyűjti be a legfontosabb Fidesz-holdudvari cégeket – a Mahirtól a Valtonig.