Ezermilliárdos elvonásra számít Mellár Tamás

Szerinte az Orbán-kormány az akkumulátorgyárakkal mindent egy lapra tett fel, de vesztésre áll.

Mellár Tamás a Népszavának azt mondja, a védelmi hozzájárulás nagyon súlyos intézkedés, hosszú távon komoly sarcot jelent a magyar társadalomnak. Csak idő kérdése volt a szigorítás, miután

a kétharmados győzelem érdekében, még az előző választások előtt Orbánék szinte helikopterről szórták az emberek közé a pénzt.

A hiányt azóta tolják maguk előtt, mivel a költségvetés megroggyant, szükségessé vált a kiigazítás, ám ez választások előtt nem kerülhetett napirendre.

Az Orbán-kormány most politikai gyávaságból külső okokra hivatkozva próbálja a saját hibájából bekövetkező balhét az emberek torkán lenyomni. Holott a gigantikus költségvetési hiány okozója természetesen a 2022-es országgyűlési választás előtti pénzszórás volt. a kormány gazdaságpolitikája felelős a hiányért, nem pedig a háború.

Azt továbbra sem tudni ugyanakkor, hogy mit tekintenek extraprofitnak, ezt a törvény sem határozza meg.

Adóügyben teljes a káosz.

A független képviselő hibának tartja, hogy korábban alacsony adókkal akarták a külföldi tőkét az országba csábítani, most pedig átesnek a ló másik oldalára, ráadásul nem normatív módon, hanem önkényesen döntenek az adók nagyságáról. A költségvetési hiány miatt kell a pénz, amit a kormány azoktól igyekszik beszedni, akiket nem szeret. Szerinte a tranzakciós illeték emelését meg fogják érezni az emberek. Hiába mond mást a kormány, a bankok megtalálják majd a módját, hogy áthárítsák a rájuk kivetett adót. Úgy tűnik, a kormányzat nem híve a hatékony versenynek.

A saját cégeit, velük az oligarcháit próbálja kivonni a versenyből, aminek a levét az adófizetők kénytelenek megfizetni.

Mellár Tamás szerint a maastrichti költségvetési hiánycél eléréshez legalább ezer milliárdos elvonásra lesz szükség, aminek jelentős részét a lakosság fogja megfizetni, részben áthárított adó formájában, részben az áremelések révén.

A KSH egykori elnöke szerint a friss adatok ugyan alacsonyabb inflációt mutatnak, de ez csak a szezonális árcsökkentés következménye, gyanúja szerint az infláció 6 százalék fölé is emelkedhet év végére, és az idei évi növekedési terv sem fog teljesülni, hiszen a húzóágazatnak szánt tervezett akkumulátor-gyártás a KSH szerint akadozik, mert az elektromos autók iránti igény világszerte csökken.

A kormány hazardírozott, mert meggondolatlanul az elektromos autógyártásra tette fel az ország jövőjét, de ebben a pillanatban vesztésre áll.

Mellár Tamás szerint a kormány a devizaváltási illetéket azért vezeti be, mert jelenleg az a helyzet, hogy aki teheti, az már euróban tartja a pénzét, a megtakarításait.  Később akár az is előfordulhat, hogy kialakul egy kettős árfolyamrendszer. Mert nagyon eltérő lesz a valuták vételi és az eladási árfolyama.

Az idősebbek emlékezhetnek rá, hogy a szocializmusban is volt egy hivatalos és egy feketepiaci árfolyam.