Per helyett perkált a tankerület

Nem értik, miért kell perrel fenyegetőzni ahhoz, hogy a pedagógusok megkapják a nekik járó pénzeket.

13 pedagógus indított pert a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen a kifizetetlen többletmunka miatt. A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakért pereltek, három évre visszamenőleg. Fejenként 80-100 ezer forintról volt szó. A tankerület az első tárgyalási napot sem várta meg, kifizette a tanárok által követelt összegeket – írja a Népszava. A lapot egy érintett pedagógus tájékoztatta arról, hogy a tankerület vezetése a keresetlevél átvétele után mindenkivel peren kívül egyezett meg.

Nem is a pénz, hanem az elv miatt vállaltuk a bírósági eljárást, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat

– fogalmazott. A tankerület hozzáállása mindannyiukat meglepte, de nem érti, miért kell perelni, perrel fenyegetőzni ahhoz, hogy a pedagógusok megkapják a nekik járó pénzeket.

A törvény szerint a négy napon belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért 50 százalékos bérpótlék jár. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta, az elmúlt években több ilyen pert nyertek meg a tanárok.

A perköltség gyakran magasabb volt, mint a fizetendő összegek, így érthető, ha a tankerületek inkább meg akarnak egyezni.

Totyik Tamás úgy tudja, nemrég így tett a Salgótarjáni Tankerületi Központ is. Azzal ő is egyetért, hogy egyszerűbb lenne, ha betartanák a jogszabályokat, automatikusan fizetnének a többletmunkáért, de még van olyan tankerület, ahol vitatják a pedagógusok túlóradíj-követeléseit.

Székesfehérváron 21 tanár indított pert a négy napon belül elrendelt helyettesítések, túlórák és az iskolán kívüli, nem egyszer hétvégi munkavégzésért járó díjak elmaradása miatt. Az ottani  tankerület nem tartja jogosnak a követeléseket, mondván, a pedagógusok tehetnek arról, ha napi 8 órában nem tudnak végezni a feladataikkal. A tanárok ügyvédje a Népszavának azt mondta, nem változott a helyzet, az ügy folytatása csak a nyári ítélkezési szünet után várható.